För ett par veckor sedan berättade NSD att Kiruna kommun valt att stänga av fem anställda på ett äldreboende medan man utredde situationen på boendet. Anledningen var att ett par allvarliga händelser inträffat på kort tid. Ett skyddsombud skrev en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på utredningen. Där framkom bland annat att personal upplevde att den psykosociala arbetsmiljön varit dålig länge och en chef fick skarp kritik.
Läs mer: "Anställda på äldreboende avstängda från jobbet"
Nu har kommunen har skickat in sin utredning, som huvudsakligen utgörs av åtta olika Lex Sarah-anmälningar, till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Handläggaren där har ännu inte beslutat om eventuella krav på åtgärder.
Majoriteten av de fem anställda som stängdes av från jobbet har omplacerats.
– Efter samtal med de här personerna kom vi fram till att det var en bra lösning. Det beror lite på vad man har för historia, hur man har mått och sådär, säger Ann-Sofie Reineström, personalchef i Kiruna.
Ni behövde inte avskeda någon?– Nej, det har vi inte gjort. Utan vi har kommit överrens, och någon sa upp sig, fortsätter hon.
Den chef som kritiserades i skyddsombudets brev till Arbetsmiljöverket jobbar kvar.
NSD har tagit del av utredningen som skickats till IVO. Där finns uppgifter om ohälsosamma viktnedgångar bland brukarna - en person ska ha legat "på svältnivå". Där står vidare att personal har bemött brukare illa och inte tagit till sig handledning från sjuksköterskan eller chefer. Fallolyckor nämns också. Enligt utredningen har brukarna "farigt väldigt illa". Det står vidare att viktminskningarna och fallolyckorna upphört sedan personalen stängdes av.
Socialnämndens ordförande Gunnar Bergman (V) menar att det är svårt för politiker att ha synpunkter på personalärenden eftersom man inte följer verksamheterna på särskilt nära håll. Han har därför ingen särskild uppfattning om att personalen som var avstängd nu har omplacerats. Samtidigt menar han att det var tydligt att något behövde göras.
– Det är aldrig roligt när sådant här händer. Samtidigt ska man komma ihåg att vi är en stor organisation och det är klart att saker händer. Att det uppstår problem i verksamheterna, det kommer vi nog aldrig ifrån, säger Gunnar Bergman.
Han tycker det är bra att avvikelserapporter skrivs och att händelserna utreds.
– Om det är på individnivå, hos personal eller chef, eller om det är organisationen som fallerar, sådant får man ju reda på det genom att göra utredningar, fortsätter Gunnar Bergman.
Kommunen utreder också arbetsmiljön på boendet och eftersom Arbetsmiljöverket är inkopplat, genom skyddsombudets anmälan, utgår Gunnar Bergman från att nämnden framöver kommer kunna ta del av en extern bedömning av situationen.
– Vi vet ju ännu inte riktigt vad grundproblemet är. Om det var individer som ligger bakom det här, om det är något vi skapar med vår organisation, och om politiska beslut krävs. I så fall får vi fatta de besluten, säger han.
Fackförbundet Kommunal i Kiruna vill inte kommentera omplaceringarna eftersom det är fråga om personärenden.