Förra veckan, alltså vecka 48, så var frånvaron bland eleverna i Kirunas grundskolor 12 procent.
– Det är helt ok. Men bland personalen har jag fått höra, både förra veckan och även denna vecka, att det är mer personal som är frånvarande, inte för att de är konstaterade med covid, men för att de har tagit tester och det tar så lång tid innan de får svaret, säger Eva Lönnelid, skolchef.
Några covidfall är konstaterade bland personalen men enligt Eva Lönnelid är det inga alarmerande siffror. Väntan på testsvar gör ändå att frånvaron har ökat.
– Denna vecka är det någon enstaka grundskola som har lite högre procent frånvaro än de andra kan jag väl säga. Men ingenting alarmerande. Men funderingar finns på om man inte får tag på personal, vikarier till fritids till exempel, så kanske man tvingas stänga fritids någon dag eller så. Än har vi inte gjort det, men det kan hända.
Menar du att det är nära en stängning?
– Det kan vara det, precis, det är så svårt att få tag på vikarier. Det är från dag till dag, så man jobbar med vikariefrågan hela tiden så att säga.
Det finns konstaterad covidsmitta på flera grundskolor i Kiruna, något som skolorna också gått ut med via v-klass till vårdnadshavare.
Hur många skolor har fall av smitta?
– Det är två grundskolor, Nya Raketskolan och Luossavaaraskolan. Men det är inga stora spridningar av covid, men däremot frånvaro hos personal på grund av att de måste testa sig, de som har symptom.
Hur gör skolorna för att det inte ska spridas?
– Det finns lokala föreskrifter för hur man hanterar covidsmitta, det är extra uppmärksamhet på symptom, extra rengöring, distansering, samma som tidigare, säger Eva Lönnelid.
– Om vi ser klusterspridning på någon enskild skola, då kontaktar vi smittskyddet och får instruktioner därifrån om vi ska göra några speciella åtgärder. Så vi har inte så stor makt att stänga skolor själva, skolplikten är såpass stark.
Under tisdagen kom nya råd från Folkhälsomyndigheten, även barn i skola och förskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19.
– Jag tror att det är nödvändigt på grund av oron. Det är det Skolverket också skriver att man ska kunna fokusera på pedagogiken och undervisningen. Om det blir långvarigt så är de yngsta eleverna och de som har extra behov av stöd som drabbas.