Avsatt - men hoppfull

Sara Larsson bröt upp från jobb och hemort och tog med sig familjen till Kiruna för att satsa på den samiska politiken.Förutsättningarna förändrades genom ett klubbslag.Men hon är mer orolig för Sametinget än för sin egen situation.-Vi kan missa världens chans att göra något riktigt bra, säger hon.

Sara Larsson avsattes som styresleordförande när turbulensen i Sametinget kulminerade för ett par veckor sedan. Hon kommer dock att stanna i Kiruna och fortsätta arbeta politiskt. Nu befarar hon att den samiska politiken ska missa chansen att hitta breda samförståndslösningar. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Sara Larsson avsattes som styresleordförande när turbulensen i Sametinget kulminerade för ett par veckor sedan. Hon kommer dock att stanna i Kiruna och fortsätta arbeta politiskt. Nu befarar hon att den samiska politiken ska missa chansen att hitta breda samförståndslösningar. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-14 08:54

Det har gått ett par veckor sedan plenum i Arjeplog då Sara Larsson avsattes och Ingrid Inga i Samelandspartiet valdes till ny styrelseordförande för Sametinget
Det var kulmen på en turbulent tid i den samiska politiken.
För er som inte har hängt med i alla turer kommer här en kort resumé.
Det var skakigt från första början när Sara Larsson, ordförande i partiet Min Gaeidnu, valdes till styrelseordförande i samband med Sametingets öppnande i Kiruna i augusti i fjol.
Lösning - till sist
Den nyvalda ledamöterna kunde inte enas om hur styrelsen skulle se ut. Det blev en lösning i allra sista stund när alla ledamöterna stod med väskorna packade för att lämna Kiruna.
- Det blev den sämsta tänkbara lösningen. Vi hade bestämt att alla partier skulle ta plats i styrelsen, men några av de största ville inte vara med. Jag sa att om ingen vill ta ordförandeklubban så kandiderar jag, säger Sara Larsson.
Med bara tre mandat i ryggen och ett osäkert stöd från flera av partierna tog hon tjänstledigt från sitt jobb som handläggare vid länsstyrelsen i Umeå fram till 2013 och flyttade till Kiruna med familjen.
Har uppsägningstid
I februari månads plenum i Skellefteå hoppade partiet Guovssonásti av samarbetet och i Arjeplog i slutet av maj stod det klart att styrelsen skulle få svårt att få i genom sin politik.
Alla förslag från styrelsen röstades ned med siffrorna 16-13.
Sara Larsson meddelade till sist att styrelsen ställer sina platser till förfogande och ett nytt val genomfördes.
Efter de dramatiska dagarna i Arjeplog har Sara Larsson hunnit reflektera över situationen och fundera över sin framtid.
Husägare i Kiruna
Hon har inte behövt anmäla sig vid arbetsförmedlingen eftersom hon har sex månaders uppsägningstid från sitt heltidsuppdrag som politiker. Dessutom har familjen hunnit bli husägare på Lombolo i Kiruna. De fick nycklarna några dagar efter klubbslaget i Arjeplog.
- Jag räknar med att kunna jobba med politiken det här året ut, men från och med den 1 januari 2011 är det ett oskrivet blad. Det värsta som kan hända är att jag får gå tillbaka till mitt gamla jobb och det är inte så hemskt, säger hon.
Förutsättningarna för en styrelseordförande är att man kan bli avsatt fyra gånger om året och det har Sara Larsson varit medveten om.
Hon är desto mer orolig för läget i Sametinget.
Enligt Sara Larsson lyckades den gamla styrelsen hitta ett sätt att jobba som byggde på kompromisser och ett ömsesidigt förtroende.
Plockar heller poäng
- Vi fem partier som var med var väldigt olika och vi visste att vi aldrig skulle kunna enas i alla frågor. Men vi hade förtroende för var-
andra och det tog oss ganska långt. Dessvärre tror jag inte att det kommer att finnas nu, men jag hoppas att den nya styrelsen jobbar för att hitta det, säger hon.
Sara Larsson anser också att det finns partier som hellre plockar egna poänger än ser till vad som är bäst för Sametinget.
Uttalande bekymrar
Men även den nya styrelsen är proportionerligt tillsatt och innehåller dessutom ännu fler partier, sex i stället för fem. Kan besluten tas i enighet skulle det ge en styrka för Sametinget, anser Sara Larsson.
- Det finns en stor potential att bedriva politik som har fokus på det samiska folket och ge en bredd i politiken. Vi har världens chans att göra något bra.
Sara Larsson är dock bekymrad över att nya ordförande Ingrid Inga redan har uttalat att rennäringen blir en av de viktigaste frågorna.
- Om ordförande går ut och säger att man redan har bestämt vad som är viktigt och sedan köra i genom det med majoritetsbeslut då har vi ingen förändring.
NSD återkommer med kommentarer från Ingrid Inga.

Fakta

Sametinget

µ Sametinget är både ett folkvalt parlament och en statlig förvaltningsmyndighet med ansvar för bland annat kultur, språk och rennäringsfrågor.
µ Sametingets folkvalda församling består av 31 ledamöter, fördelade på åtta partier. Den nuvarande styrelse har sex ledamöter. µ Ingrid Inga, Samelandspartiet, är styrelsens ordförande.
µ Val till Sametinget hölls senast i maj 2009. Innevarande mandatperiod är 2009-2013. Antalet röstberättigade (registrerade) samer i valet 2009 var 7 826 personer.
Källa: sametinget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om