avgör i Kiruna

Tre har räckt upp handen.Bara en kan bli kommunalråd.För första gången är det kryssen som avgör hos Socialdemokraterna i Kiruna.

Efter valet blir en av de här personerna kommunalråd i Kiruna om Socialdemokraterna får bestämma. Blir det i så fall Kenneth Stålnacke, Kristina Zakrisson eller Lars Törnman som  ta plats på kommunalrådskontoret? FOTO: HANS STERNLUND

Efter valet blir en av de här personerna kommunalråd i Kiruna om Socialdemokraterna får bestämma. Blir det i så fall Kenneth Stålnacke, Kristina Zakrisson eller Lars Törnman som ta plats på kommunalrådskontoret? FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-03 06:00
Tidigare har Socialdemokraterna i Kiruna alltid i förväg anmält vem man lanserar som kandidat till kommunalrådsposten. Nu har medlemmarna hänskjutit avgörandet till kryssräkningen som blir klar någon vecka efter valet.
Olika uppfattningar
Det blir en spännande vecka för de tre som lyfts fram av partiet, de båda kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman samt arbetarekommunens ordförande Kristina Zakrisson.
Allt naturligtvis förutsatt att Socialdemokraterna får tillräckligt många röster för att få utse kommunalråd.
Själva har de olika uppfattningar om krysslösningen.
- Jag tycker att det är både och. Jag ser en nackdel i att partiet inte är tydligt i frågan, säger Kenneth Stålnacke.
- Jag har förordat att partiet ska utse kandidaten, men jag ser en poäng i den här lösningen. Vi har vettiga kandidater och väljarna gillar det, säger Kristina Zakrisson.
- Jag är helt för. Jag tycker redan att det är ovanligt många som har varit och förtidsröstat, säger Lars Törnman.
Egentligen skulle det kunna vara vem som helst på S-kommunlistan som kryssar sig fram till kommunalrådsposten. Spelreglerna är enkla, flest kryss vinner. Och en okryssad valsedel räknas inte som en röst på förstanamnet.
Det finns ett litet förbehåll.
- Om det bara skulle skilja några få kryss kan partiet göra en bedömning, säger Kristina Zakrisson.
Exakt vad som är ett fåtal och vad som är en ordentlig övervikt har man inte slagit fast.
- Medlemsbeslutet är inte helt tydligt, men vi har sagt till väljarna att det är kryssen som gäller och att dribbla med det vore att dra på sig en svekdebatt, säger Kenneth Stålnacke.
Olika personligheter
Ingen av dem har sjösatt någon personvalskampanj. Inte en enda "kryssa-mig-t-shirt" har synts till. De bedömer risken som stor att det ska slå tillbaka på dem själva.
- Jag har funderat på om jag skulle ha gjort något särskilt, men jag tror inte att det hade varit så lyckat. Det hade inte fungerat i Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.
De understryker att de är olika personligheter men att de i grunden står för samma politik.
- Och hur det än går kommer vi inte att vara dåliga förlorare, säger Lars Törnman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om