Åtta frågor och svar till LKAB:s nye Kirunachef

I förra veckan började Stefan Romedahl som ny produktionsdirektör för LKAB:s norra division. Han kommer närmast från vd-posten för Bolidens zinkgruva på Irland, Taragruvan.

NY CHEF. Stefan Romedahl är ny produktionsdirektör för LKAB:s norra division. Han kommer närmast från en vd-post för Bolidens zinkgruva på Irland.

NY CHEF. Stefan Romedahl är ny produktionsdirektör för LKAB:s norra division. Han kommer närmast från en vd-post för Bolidens zinkgruva på Irland.

Foto: Alm & ME AB/Saga Skovdahl

KIRUNA2016-03-24 06:16

När NSD talar med Stefan Romedahl är mycket med LKAB och verksamheten i Kiruna fortfarande nytt för honom.

LKAB är numera uppdelat i tre divisioner. Vad tror du om uppdelningen?

– Syftet är att försöka se på varje enskild del, hur kostnadseffektiv och lönsam respektive del är. Under de goda tiderna har ju det är inte varit något större problem, men framgent nu när järnmalmsmarknaden ser ut som den gör blir det viktigt att hålla koll på kostnaderna och intäkterna för respektive del.

– Det i sin tur kommer att driva behovet av ansvar och kostnadsuppföljning.

Och du tycker att det är rimligt att ha en uppdelad verksamhet?

– Absolut, och det här är ju inget nytt under solen. Jag tror LKAB har varit uppdelat på det här sättet förut.

Varför tackade du tackade ja till jobbet?

– Jag tycker det är intressant och LKAB i Kiruna är ju en industri som varit igång i 125 år. Så det är klart att när man får en sådan fråga, med vetskap om att LKAB har en kris att hantera framöver, då är det klart att det är svårt att tacka nej till det när man är i gruvbranschen.

Du ser det som en spännande utmaning?

– Absolut.

Du har haft olika jobb för Boliden. Vad tar du med dig tiden där?

– Jag har ganska bred erfarenhet från olika miljöer. Jag har erfarenhet från när saker och ting går riktigt bra. Och så har jag erfarenheter, senast här nu från Tara, där man inte haft samma positiva siffror och fått jobba med kostnadsbesparingar och strukturförändringar.

– Och det är väl kanske det som ligger situationen uppe på LKAB i Kiruna närmast.

LKAB vill ju både öka sin produktion och sänka sina kostnader. Finns det inte en motsättning där?

– Det hela handlar i grund och botten om produktivitet och den kan man höja på två sätt - det ena är att öka produktionen eller sänka sina kostnader. Eller så ökar du produktionen och sänker kostnaderna, vilket naturligtvis ger en större hävarm för produktiviteten.

– Vi är i princip tvungna att göra det sistnämnda och det är ju baserat på marknadsläget. Vi ser ingen snabb återhämtning och därför måste vi hitta en kostnadsnivå som vi klarar av över tid.

Men hur kan man öka produktiviteten och samtidigt säga upp personal?

– Ja alltså, vi måste ju arbeta smartare. Vi har kunnigt folk, de som är anställda här vet hur man ska bedriva gruvdrift, det är inget snack om den saken. Men vi måste försöka jobba smartare och försöka göra en extra yard per individ.

– En del jobbar säkert för full huggning för tillfället men andra kanske har möjligheten att göra ett extra steg. Vi har inte tid eller råd att inte göra allt vi kan för att lyckas höja produktionen och sänka kostnaderna.

Menar du att man kan göra förändringar i organisationen så att folk gör mer, eller handlar det om inställningen till jobbet?

– För att klara det här gäller det att alla drar åt samma håll. Här vet jag ju inte hur läget är i och med att jag inte hunnit vara runt i anläggningarna ännu, men om alla drar åt samma håll har vi gjort det vi kan.

– Finns det en situation där folk drar åt olika håll, då är det klart att det finns en förbättringspotential, säger Stefan Romedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om