Återbäringen åter

Coop tar till ett nygammalt grepp i den hårdnande kampen om kunderna.Återbäringen kommer tillbaka.- Det här är ett historiskt steg. Nu ska vi göra medlemsnytta, säger Peter Fjällborg, vd för Konsum Malmfälten.

<_Fakta fet>Anders Unger</_Fakta fet>, 50, säljare, Karlstad: - Jag väljer den buitk som känns fräschast och som har bäst utbud. Det skiljer mycket mellan Ica och Coop på olika orter.

<_Fakta fet>Anders Unger</_Fakta fet>, 50, säljare, Karlstad: - Jag väljer den buitk som känns fräschast och som har bäst utbud. Det skiljer mycket mellan Ica och Coop på olika orter.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-11-10 06:00
Återbäringen införs den 1 december i hela konsumentkooperationen i Sverige och ersätter nuvarande premieprogram.
Den här gången behöver man inte samla kvitton i den gamla kaffeburken. Allt sker med automatik när man drar kortet i kassan.
En annan skillnad är att det blir samma procentsatser i vilket Coop man än handlar. Tidigare var det respektive förening som bestämde om nivån på återbäringen.
Slipper kontanter
Den som handlar för 4 000 kronor i månaden och betalar med Medmera-kortet når upp till maxnivån fem procent. Återbäringen går in på kontot varje månad och medlemmen kan betala inköp med dem, ta ut dem eller spara dem.
- Vi ser flera fördelar med att medlemmar betalar med sina kort. Inte minst slipper vi hantera kontanter, vilket i sig är kostsamt samtidigt som rånrisken blir mindre. Dessutom är det bra för oss om pengarna får jobba i Coop, säger Peter Fjällborg.
Effektiviseringar
Enligt Coops pressmeddelande är det genom effektiviseringar som Coop har skaffat sig de ekonomiska musklerna att återinföra återbäringen.
Peter Fjällborg bedyrar att man inte kommer att lägga på återbäringen på priserna.
Har ni haft för höga priser tidigare när ni kan genomföra det här nu?
- Vi inledde en resa i fjol när vi sänkte priset på 5 000 artiklar och den resan har bara börjat. Vi ska ha de bästa priserna och återbäringen utanpå det. Vi ska göra medlemsnytta.
Hård konkurrens
Frågan är hur konkurrenterna kommer att svara. Kampen om kunderna har blivit allt tuffare och nu är det inte bara Ica som står får motståndet.
- Det har absolut blivit hårdare konkurrens. Det kommer ständigt in nya aktörer på den svenska marknaden och även här i Norrbotten knackar kedjor som Lidl, Netto, City Gross på dörren.
Fakta
Återbäringen förr
➤ Förr fick hushållen spara sina kvitton från inköpen på Konsum och Domus. När året närmade sig sitt slut räknade medlemmarna själv ihop summan och skickade kvitton med uträkning till föreningens kontor.
Några slumpvis utvalda kvittosamlingar kontrollräknades manuellt vid kontoret.
➤ Pengarna betalades in på medlemskontot. Hur stor återbäringen var bestämdes i förväg av respektive förening på orten.
I Malmfälten var den som bäst mellan tre-fem procent och mot slutet 0,8 procent.
➤ Det var också upp till föreningen att avsluta systemet. I Kiruna och Gällivare var 1980-81 första perioden som medlemmarna inte fick återbäring.
➤ Föreningar på vissa mindre orter har behållit systemet ända tills i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om