Åtal: Olovlig avlyssning - med app

En kvinna står åtalad för olovlig avlyssning efter att ha laddat ner appar för att spela in samtal på sin dotters mobiltelefon.– Det är ett ovanligt fall, säger åklagare Håkan Andersson.

inspelning. Appar för att spela in telefonsamtal finns att ladda ner gratis till de flesta mobiltelefoner idag.

inspelning. Appar för att spela in telefonsamtal finns att ladda ner gratis till de flesta mobiltelefoner idag.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-10 20:33

Dottern, som är minderårig, hade fått mobilen av sin pappa, som nu står som målsägande i fallet, för att kunna hålla kontakt med denne. Den målsägande mannen fick reda på att samtal spelats in genom ett sms från dottern.

Kvinnan erkänner att hon laddat ner appen, men förnekar brott och menar att det aldrig gick att lyssna på de samtal som ska ha spelats in.

Rättegången hölls på torsdagen i Kiruna tingssal och det är ett ovanligt fall, säger åklagare Håkan Andersson.

– Eftersom den handlar om en app. Det är sällan man går till botten med såna här fall.

Även Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet som jobbar nätrelaterade kränkningar, menar att det är ett ovanligt fall.

– Avlyssning är alltid avlyssning, men jag känner inte till att något fall av avlyssning med app har gått till domstol tidigare, säger han.

För att bugga någons telefon krävdes förr i tiden avancerad teknisk utrustning. Nu kan man ladda ner appar som spelar in ens telefonsamtal till de flesta mobiltelefoner. Ofta är de gratis.

Men att använda en app för att spela in sina telefonsamtal är inte olagligt i sig. Det är lagligt att spela in när man själv ringer upp någon.

– Det blir ett brott mot lagen när det sker i hemlighet och olovligen, alltså att man inte har tillstånd till det och spelar in någon annans samtal utan att säga något om det. Det handlar om brott mot frihet och frid - man ska kunna prata i telefon utan att en tredje part spelar in det, säger Håkan Andersson.

Marcus Larsson är IT-forensiker på polisen och inte heller han har stött på något fall med olovlig avlyssning med appar tidigare.

– Det är unikt. Jag har aldrig jobbat med något sådant fall, säger han.

När det gäller teknisk bevisning på mobiltelefoner så kan polisen återskapa mycket av det som tagits bort.

– Även om det har raderats så kan informationen exempelvis ligga på någon server. Det finns möjlighet att se raderade appar. Ljudfiler och bilder kan återskapas.

Samtal som spelats in och som ligger som ljudfiler på telefonen matchas sedan med samtalslistan.

– Är det samtal mellan två så finns det ju en till telefon som man kan jämföra med och samtalslistor från operatörerna, säger Marcus Larsson.

Mårten Schultz tror att vi kommer att få se fler fall av denna typ i framtiden.

– Det får man anta. Successivt tar sig allt fler traditionella brott till digitala sammanhang och umgänget sker allt mer med tekniska verktyg, så det är en närmast självklar utveckling. Tekniken gör ju olovlig avlyssning betydligt enklare, säger han.

Domen kommer torsdagen den 17 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om