Asbest oroar hyresgäster

Ett fönsterbyte på Terassgatan stoppades hastigt av Arbetsmiljöverket. Anledningen är att man hittat asbest i väggarna. De boende i fastigheten är nu mycket oroliga.

asbestområdet. Det är på de fasadsidor som har balkonger de asbestskadade eternitplattorna sitter.

asbestområdet. Det är på de fasadsidor som har balkonger de asbestskadade eternitplattorna sitter.

Foto: Anna Broberg

Kiruna2014-09-05 06:03

Det var en av de boende i huset, som själv är utbildad i asbesthantering, som påtalade att det finns asbest i fasadskivorna som demonterats när fönstren skulle bytas ut. Asbest är egentligen inte farligt när det finns i eternitplattor av den sort som finns i huset på Terassgatan. Det är först när man börjar ta sönder plattorna genom att till exempel bryta i dem eller borra som de cancerogena asbestfibrerna kan frigöras. Allt arbete där man kommer i kontakt med asbest ska göras av utbildad personal. LKAB fastigheter, som äger Terassgatan sju, säger att den entreprenör de anlitat har demonterat skivorna på ett felaktigt sätt och inte förstått att det är asbest i plattorna. Därför har materialet legat spritt på balkongerna och utanför huset som vilket byggmaterial som helst.

– Faran är störst för dem som utfört arbetena. Det är väldigt liten risk för att de boende ska ha blivit drabbade, säger Tomas Lindgren på LKAB fastigheter. Han berättar att plattorna som innehåller asbets tagits ned medan de gamla fönstren fortfarande varit på plats.

Flera av de boende som NSD varit i kontakt med känner sig oroliga för hur hanteringen gått till och vad de inandats. Det bor flera småbarnsfamiljer i fastigheten. Och innan faran upptäcktes hade man redan hunnit byta fönstren i 26 lägenheter.

– Vi har fått fyra lappar, en från LKAB fastigheter och tre från Entreprenören. Vi hade önskat en bättre kommunikation, att de talade om att de kommer att utreda om vi boende har utsatts för fara, säger Sven-Erik Tervaniemi, en av de som bor i huset.

Han anser vidare att man borde kunnat vänta sig en större kunskap hos dem som arbetar med bygg- och rivningsarbete.

Entreprenören vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till LKAB fastigheter.

Arbetsmiljöverket säger att byggherren är skyldig att göra en miljöinventering innan man börjar riva.

– Vi tänker utifrån ett arbetsgivarperspektiv och arbetstagarperspektiv. Medborgarna ska vända sig till hälso- och miljö på kommunen, säger Anita Israelsson på Arbetsmiljöverket.

Nu har LKAB fastigheter tagit in certifierad personal från Misab som kommer att asbestsanera balkongerna och lägenheterna och slutföra arbetet med fönsterbytena.

– När vi har städat kommer lägenheterna att vara fria från asbest. De flesta plattorna som tagits ner har varit hela, säger Bror Stålnacke på Misab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om