Artist föreläste för Kirunas unga

Petter har sedan slutet av nittiotalet gjort sig känd som en av Sveriges bästa textförfattare. Men det är inte alla som vet att han har dyslexi. På torsdagen föreläste han för ivriga gymnasieelever på Hjalmar Lundbohmsskolan och tog sig tid för att prata om skola med NSD.
­– Alla unga är ju olika, alla fungerar inte på samma sätt. Man måste inse att det är ungdomar, och inte några jävla militärplutoner som går i skolan, säger Petter Askegren.

Foto:

Kiruna2014-03-14 05:30

Han beskriver läs och skrivsvårigheter som att lära sig cykla. De allra flesta behöver bara lära sig cykla och sen kan de det. Men för de med dyslexi är det inte så, de måste kämpa hela tiden och träna för att bli bra på det.

Petter påpekar att han själv inte har facit i handen för hur man ska lösa problemen i dagens skola. Men han är väldigt bestämd när det gäller var förändringen måste ske. Det är politikerna som bär ansvaret.

– Skolorna gör allt de kan. Det är hos politikerna som förändring måste ske. Jag tror det var chefredaktören på DN som sa ”höj lönen för alla lärare med 10 000 rakt av”, gör det bara, säger Petter Askegren.

Petter kunde själv inte läsa i mellanstadiet. Det var först på komvux som det började gå bra för hans studier. Enligt honom gäller det att ta vara på elevernas egna intressen och talanger.

– Jag började läsa böcker för att lära mig nya ord som jag kunde skriva texter med. Då började böcker betyda någonting för mig. Ifall eleverna gillar tv-spel så låt dem läsa artiklar om tv-spel, något som betyder någonting. Selma Lagerlöf är en bra författare, men låt eleverna komma igång först, säger Petter Askegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om