Äntligen - seniorer fick eget hus

Turerna har varit många, ärendet har dragits i långbänk och tonläget har stundom varit uppskruvat.I går klippte de två kommunalråden bandet till Seniorernas hus i Kiruna - och då var det bara glada miner.

Kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke klippte bandet och många års väntan var över för pensionärsorganisationerna.  FOTO: Hans Sternlund

Kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke klippte bandet och många års väntan var över för pensionärsorganisationerna. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-03-20 06:00
Kiruna kommun har i runda slängar satsat 3,5 miljoner kronor på att bygga om lokaler i Thulegården till kanslier och gemensamma utrymmen för Kirunas fyra pensionärsorganisationer.
Aktiviteter
Thulegården byggdes som ett seniorhus i det sena 1970-talet, men i takt med att hyresgästerna blev äldre och skröpligare fungerade det i praktiken som ett äldreboende under en tid. Nu är det åter ett boende för relativt pigga pensionärer.
Därför passar det bra att det blir mer aktivitet i huset. Från och med nu kommer PRO att köra exempelvis qui-gong, yoga, linedance och hälsoskola.
- Däremot är lokalerna för små för att vi ska få plats med våra medlemsmöten här, säger Kjell Köhler, nyvald ordförande för PRO med 1 500 medlemmar i Kiruna.
Sammanlagt representerar de fyra organisationerna en bit över 3 000 medlemmar.
Tanken på ett seniorernas hus är gammal som gatan. PRO-veteranen Malte Heikki säger att frågan väcktes redan 1995, men att de tog en mer konkret form tio år senare.
De senaste åren har kraven blivit allt mer högljudda och otåligheten allt starkare.
Inte minst har man sneglat avundsjukt på de yngre medborgarna som fick sitt Ungdomens hus för ett par år sedan.
Äntligen i mål
När Kenneth Stålnacke och Lars Törnman till sist klippte bandet
i går eftermiddag var dock allt gammalt groll glömt.
- Jag hoppas att vi kan vara nöjda med det som vi har åstadkommit tillsammans, ett ungdomens hus för seniorer, sade Kenneth Stålnacke.
Det intygade Ulla-Britt Holmström, ordförande för Sveriges pensionärsförbund.
- Nu är vi bara så glada och tacksamma för att vi är framme vid målet. Men det satt långt inne, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om