Äntligen - byggprojekten granskas

Många har väntat länge i Kiruna på att få sitt bygglov.Nu finns det hopp om kortare handläggningstider.De nya bygglovsgranskarna, Ida Tano och Maria Dahlgren, ska se till att byggena i Kiruna med omnejd kan komma igång snabbare.

Cirkelsågarna har fått stå orörda på många håll runt om i Kiruna när byggloven har dröjt. Nu ska handläggningstiderna snart komma ned i det normala.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Cirkelsågarna har fått stå orörda på många håll runt om i Kiruna när byggloven har dröjt. Nu ska handläggningstiderna snart komma ned i det normala.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-07-08 06:00

Den 2 maj var ett kritiskt datum för alla som skulle söka bygglov. Den nya plan- och bygglagen trädde
i kraft den dagen och många byggnadskontor i landet översvämmades av ansökningar.

I Kiruna blev problemet akut eftersom kontoret var besatt med en enda bygglovsgranskare som dessutom var relativt ny på sin post.

Sedan gick även hon på föräldraledighet.

Bygglovsinspektörerna Gert Mörtvik och Peter Fredriksson fick hugga i med bunten med ansökningar. Dessutom tog de in förra kollegan Barbro Grape, som har gått i pension, på konsultbasis.

Ser ljusare ut
Över sommaren ska förvaltningschefen och kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson ytterligare beta av ansökningarna.

Högen var som mest uppe i 160 ansökningar och prognosen var att den skulle ha växt till 300 till hösten.

Nu ser det betydligt ljusare ut.

- Vi har 52 gamla ärenden, elva påbörjade och 17 ärenden som måste upp till nämnden. Det är ganska bra med tanke på att vi har sladdat med ärendena sedan förra året, säger Gert Mörtvik.

Blir varma i kläderna
Nu börjar det ljusna även på personalfronten.

Ida Tano och Maria Dahlgren är nyutexaminerade bygglovsgranskare och har precis fått anställning vid kommunens samhällsbyggnadskontor. De har bara hunnit jobba i två veckor och håller som bäst på att bli varma i kläderna.

För enkelhetens skull ska de syssla med ansökningar som har kommit in efter den 2 maj och som ska handläggas enligt den nya plan- och bygglagen.

- Vi är nya och det tar lite tid att sätta sig in i allt, men det är ett roligt jobb. Det är kul att få praktisera det man har läst och varje ärende är en ny utmaning, säger Maria Dahlgren.

Ny bygglovschef
Hon kommer från kommunens IT-avdelning som ännu inte helt har kunnat släppa henne. Därför har hon en delad tjänst med halvtidsvikariat som bygglovsgranskare.

Till hösten börjar också en ny bygglovschef som ytterligare förstärker organisationen.

Därmed kommer det gå snabbare för Kirunaborna att få sina bygglov samtidigt som bygglovsinspektörer och förvaltningschefer kan jobba med det som de egentligen ska.

Många projekt blir det...
- Vi har fått se över organisationen och samtidigt jobbat hårt med att lära oss den nya plan- och bygglagen, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Kirunaborna har många byggprojekt på gång och ofta blir ärendena mer komplicerade än på andra håll.

- Stora delar av kommunen är inte detaljplanelagd och sådan ärenden blir tyngre att hantera. På andra håll behöver man ofta bara bedöma lämpligheten i byggnaden och sedan expediera, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om