Antikrundan på hembesök

I dag tänds strålkastarna i Kiruna stadshus när cirkus Antikrundan når målet för sin längsta resa hittills.Kirunabor i massor kommer att köa för att få sina arvegods och loppisfynd värderade framför tv-kamerorna.Några få utvalda har dock fått hembesök i förväg.NSD tog rygg på experten Max Sjöberg som gjorde oväntade fynd runt om bygden.

Samisk slöjdkonst lär ta upp en hel del av experternas tid i dag. Max Sjöberg gjorde andra fynd och ställde tillbaka just det föremålet.

Samisk slöjdkonst lär ta upp en hel del av experternas tid i dag. Max Sjöberg gjorde andra fynd och ställde tillbaka just det föremålet.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-04 06:00
Hembesöken hos dem som har skickat in bilder på sina antikviteter brukar normalt ske ett par veckor innan inspelningarna.
På grund av avståndet mellan hemmabasen i Malmö och Kiruna klarades allt av under fredagen.
Max Sjöberg och Janne Törnqvist i produktionsteamet hade ett tiotal adresser på sin lista och åkte direkt från flygplatsen till den första, Anders Lund på Sandstensgatan.
Rysk soldat i myllan
De var förväntansfulla inför dagens rundresa.
- Jag har varit med sedan starten 1989 och aldrig missat en enda ort. Om det inte hade varit för Rundan hade jag förmodligen aldrig kommit hit. Jag är så otroligt spänd på att se vad folk har i sina hem här i Kiruna och vad de ska ta med till inspelningarna, säger Max Sjöberg.
Det är inte alltid det föremål som folk har skickat bild på som plockas med.
Det är heller inte alltid det som är mest värdefullt som är det mest spännande för experterna.
- Vi var i Umeå häromdagen och fick vi in ett riktigt höjdarföremål. Det var en huggare, en sabel, som hade tillhört en stackars rysk soldat som säkert ligger i myllan sedan 200 år tillbaka. Det roligaste är när man kan knyta en sak till en historia som ägaren själv inte visste om, säger Max Sjöberg.
Han är extra intresserad av antikvapen och militaria, men kunskaperna är dock bredare än så. Han gör precisa bedömningar av möbler, porslin och mycket annat som finns i hemmen.
Målat skåp från Dalarna
Det visar sig att Anders Lund inte kommer loss från arbetet på arbetsförmedlingen, men hans sambo Carina Ylitalo dyker upp för att förevisa föremålet - ett målat skåp som ska härstamma från Hackgården i Dalarna.
- Anders ville ha med sig något från hembygden när han flyttade till Kiruna. Enligt hans farmor är skåpet målat av någon i släkten, berättar Carina Ylitalo.
Hon berättar att de är intresserade av antikviteter och har ganska bra koll sina andra saker. Men skåpet vill de veta mer om.
Max Sjöberg säger ingenting om värdet förrän inspelningarna för att inte förstöra överraskningseffekten. Av samma skäl får ägarna inte berätta något om värderingarna i förväg. Programmet sänds i SVT först under vintern 2011.
Levde ut ornamentiken
Skåpet tas om hand av Roger Lindehag på Kiruna mail för transport till Stadshuset medan Max Sjöberg och Janne Törnqvist fortsätter till nästa adress, pensionerade textilslöjdläraren Kerstin Odevalls lägenhet mitt i Kiruna centrum.
Här händer något ovanligt.
En klocka signerad urmakarmästaren Jonas Cederlund, 1768-1857, anses vara för skör för att de ska våga ta med den till inspelningarna. Det har aldrig hänt förut under de två decennier som programmet har funnits.
Max Sjöberg gör därför en preliminär tidsbestämning och värdering på plats och ställe.
- Bården och snäckan skvallrar om att den är från 1810-talet. Vi den här tiden älskade man att leva ut ornamentiken. Den är jättehäftig i sin konstruktion.
Gör husesyn och upptäckter
Kerstin Odevall berättar att hon har fått den från sin svärmor i Växjö som troligen köpte den i Stockholm på 1930-talet.
Under tiden har Max Sjöberg gjort husesyn och egna upptäckter. Han fastnade för en spegel och en målning som han gärna vill berätta om i tv.
När det gäller spegeln lovar Max Sjöberg i alla fall en liten överraskning.
Exakt vad den innehåller får Kerstin Odevall veta i dag. Ni andra får se det i tv om några månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om