Antikrundan gav mersmak

Som ett svar på att Antikrundan besökte Kiruna anordnade Sameslöjdsstiftelsen en värdering av samiskt hantverk. I lördags samlades många för att få reda på mer om sina arvegods och auktionsfynd.

Britta-Karin Vinka Svakko hade med sig verktyg som man sätter i kalvarnas munnar för att de inte ska dia. Värderarna hade bara sett något liknande på museum.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Britta-Karin Vinka Svakko hade med sig verktyg som man sätter i kalvarnas munnar för att de inte ska dia. Värderarna hade bara sett något liknande på museum.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2010-11-22 06:00
Kön till de tre värderarna var lång när Sameslöjdsstiftelsen erbjöd värdering av samiskt hantverk på Samegården i Kiruna.
- Antikrundan har nog höjt intresset och folk ser att det finns mycket i gömmorna därhemma, säger Mari-Ann Nutti, vd för Sameslöjdsstiftelsen.
En strid ström av människor kom till Samegården med knivar, filtar och smycken. Värderarna Katarina Spiik-Skum, Anna-Stina Svakko och Helge Sunna hade fullt upp.
- Det är över förväntan. Vi har tittat på många knivar och bruksföremål. En del är svårvärderade i och med att det inte finns någon marknad för dem samtidigt som de har ett högt kulturellt värde, säger Helge Sunna.
Över värderarnas bord passerade ett flertal giis’a, ett samiskt färdskrin där man förvarande det allra värdefullaste.
- Jag säger direkt att de måste behålla dem i släkten, säger Helge Sunna.
Karin Vasara hade fått sin giis’a av sin mamma. Den är tillverkad för ungefär 100 år sedan och Helge Sunna kände igen målningen direkt. Någon i det område han kommer ifrån har målat den.
- Det samiska hantverket har en obruten tradition efter det nomadiserade livet. Det har en speciell ortskaraktär och ibland till och med en familjekaraktär, säger Mari-Ann Nutti.
Traditionellt har det hårda hantverket värderats högt, medan det mjuka har fått stå tillbaka. Nu syns en förändring i och med att det mjuka blir högre värderat.
- Det kan handla om att kvinnorna inser att det finns ett värde i det som de gör också, säger Helge Sunna.
Mest var det hårda föremål som bars genom dörrarna in till värderarna. Helge Sunna fick vid ett tillfälle hålla i något han sällan får se. En knivslida av Jon Pålsson Fankki. Kniven hade ägaren inte hittat men när han fick höra värdet skulle han hem och leta.
- Fankki är en av de stora mästarna i sameslöjdssammanhang och kan vara värd mellan 30 000 och 60 000 kronor om det finns en kniv, säger Helge Sunna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om