Knut Knutson, en av Antikrundans mest profilerade experter gick längs kön och stannade till här och där innan insläppet klockan 10. Bland annat ville han se en tavla som mor och dotter Sturk hade med sig.
Christina Sturk berättar att tavlan är målad av Johan Tirén som hennes mamma, Viola Sturk, fick av sin syster för länge sedan. Efter en flytt så rymdes inte den stora tavlan längre.
Två kvinnor från Vasa i Finland, Lisa och Helena, har rest i tolv timmar för att kunna vara med i Antikrundan. Med sig har de ett skåp, en liten porslinskanna och en Pippibok från 1947 signerad av Astrid Lindgren. Saker som de tror kan intressera experterna. Någon timme senare så visar det sig att mest intressanta var Lisas armklocka.
– Jag blev så överraskad. Klockan har jag fått av mina barn och för mig är den kär. Nu vill experterna att jag ska vara med i en studiointervju här där klockan ska värderas, säger hon när hon sitter och väntar på sin tur att kliva in framför kamerorna.
Max Sjöberg är vapenexpert och var med på turnén som Antikrundan gjorde för 12 år sedan till Kiruna. Då dök det upp en pistol med gamla anor.
– Sist dök det upp en fin pistol från 1600-talet. Det var en hjullåspistol som dök upp för första gången i programmet, säger han.
Silverexperten Anna Wehtje är också på plats. Med hennes expertis är det extra kul att vara en region där silver kan dyka upp.
– Det finns en lång tradition med skedar, kåsor med ringhängen, dräktsmycken här, inte minst bland samer. Det är en viktig tradition som värdebärare speciellt bland kvinnor, säger hon.
En som har silver med sig är Tomas Kuhmunen. Han har många prylar av olika slag i en svepkista. Han har så intressanta saker med sig att han ombeds att vara med vid tre intervjutillfällen med flera saker: silver, svepkista och en Helmer Osslund-tavla.
– Det är väl kul! Man vill träffa originalen. Det är kul att sakerna jag har med mig är uppskattade också, säger han.
En man dyker upp i fotvid päls upp. Det är Ulf Henriksson från Jukkasjärvi, som vill få den tunga pälsen artbestämd. Han tror att det antingen handlar om varg eller bockskinn. Det ska visa sig att det mest troligt handlar om hund.
– Det är mest troligt hundskinn från början av 1900-talet men kan vara varg, konstaterar experten Malin Sveholm.