Barnafödandet i Malmfälten har fått en rejäl skjuts framåt. Det föddes nästan 80 fler barn under 2013 jämfört med 2010. Den största ökningen har varit mellan 2012 och 2013. Då ökade antalet födda barn på BB i Gällivare med 13 procent från 532 till 589.
I år har barnafödandet legat på ungefär samma siffror som förra året.
– Vi hoppades att vi skulle komma lite högre, men jag tror att vi kommer ha ungefär samma som i fjol. Och det är ju jätteroligt att man ser att det inte minskar i alla fall med allt negativt som försigår med gruvan i Pajala och malmpriserna. Det finns en glädje också, säger Hillevi Isaksson Ydfjärd, enhetschef för obstetrik och gynekologi i Malmfälten.
Hon tror att det är en ökad framtidstro som är orsaken till att det föds fler barn.
– Det finns jobb här uppe, folk tror att de kan stanna kvar och känner att de har en ekonomisk möjlighet att skaffa barn. Man köper hus och skaffar familj och kanske skaffar fler barn än vad man hade tänkt sig, säger hon.
Att det finns jobb gör att många känner att de kan stanna kvar på orten och inte behöva flytta menar Hillevi Isaksson Ydfjärd. Hon bor själv i Pajala och har märkt att många som blev av jobben när gruvan stängde har fått andra jobb i Malmfälten.
– Klart att de måste pendla, men många veckopendlar och hittar lösningar, säger hon.
Även nästa år ser födslotalen ut att bli goda på BB i Gällivare. Det finns många inskrivna mammor som beräknas föda under 2015.
– Det känns inte som att det dalar på något sätt, om det inte ökar så håller det i alla fall jämn takt och det är glädjande, säger Hillevi Isaksson Ydfjärd.
Vilken ort som står för den största delen av ökningen kan hon inte säga, men hon ser att alla stora orter i Malmfälten har ökat.
Att födslarna blivit fler har också gjort att personalstyrkan har vuxit. För några år sedan rådde det stor brist på barnmorskor vid BB i Gällivare och mycket resuser har lagts på rekrytering.
– Att få tag på barnmorskor är ett jättebekymmer, vi anställer alla barnmorskor vi bara får, men det finns inga att anställa. Vi har rekryterat ganska hårt för att få barnmorskor, och betalar också ett utbildningsbidrag om man väljer att som sjuksköterska läsa vidare, säger Hillevi Isaksson Ydfjärd.
Efter att ha satsat på rekrytering i några år så har resultaten börjat visa sig.
– Vi har fått tre nya barnmorskor på heltid och har flera fasta vikarier som kommer för att täcka upp.