Ännu inget beslut om dricksvattnet i gruvmetropolen

Alla är överens om att dricksvattnet i Kiruna smakar pyton om vårarna.Frågan om hur kvalitén ska bli bättre kom dock inte så mycket närmare sin lösning när ärendet var uppe i miljö- och byggnämnden.

Frågan om hur dricksvattnet i Kiruna ska förbättras väntar ännu på sin lösning.FOTO: Pär Bäckström

Frågan om hur dricksvattnet i Kiruna ska förbättras väntar ännu på sin lösning.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2011-03-05 06:00

Frågan har handlat om man ska satsa på rening av ytvattnet, som i dag hämtas i Oinakkajärvi i Torne älv, eller om man ska använda grundvatten.

Det senare alternativet handlar om en investering på omkring 60 miljoner kronor medan ytvattenreningen skulle bli åtskilligt mycket billigare.

Fyra alternativ
Miljökontoret har utrett fyra olika alternativ till ytvattenrening och stannat för en metod där man använder kontaktfiltrering och kolfilter.

Men använder man ytvatten måste man införa ett vattenskyddsområde som kommer att innebära att det blir svårt att få bygga i byn Kurravaara, utanför Kiruna.

Det kan också komma att ställas krav på kommunalt vatten- och avlopp om bebyggelsen förtätas.

Därför finns det skäl att trots allt fortsätta utreda möjligheterna att ta Kirunabornas dricksvatten från grundvatten.

Det skulle antingen kunna ske från grundvattentäkten i Poikkijärvi som har utretts, eller från någon annan ännu inte upptäckt grundvattentäckt.

Miljö- och byggnämnden lämnade öppet för alla alternativ.

Man förordade miljökontorets förslag till ytvattenrening, men uttalade samtidigt att grundvatten är att föredra ur miljö- och hälsosynpunkt.

- Vi kan bara göra det bästa av läget. Vi vet att Tekniska verken gör sitt yttersta för att Kirunaborna ska få ett bra dricksvatten, säger nämnden ordförande Per-Gustav Idivuoma, Samelistan.

Katastrof
Centerpartisten Svante Henelund kallar beslutet för en katastrof. Han anser att kommunen borde gå på grundvattenlinjen och ta ett beslut en gång för alla.

- Vi måste komma vidare i frågan, nu verkar det som att det är öppet för allt, säger han.

Kirunapartiet har föreslagit att man ska utreda en vattentäkt ovan Rautasälvens utlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om