Ännu ett steg mot brytning i Viscaria

Gruvbolaget Avalon kallar till samrådsmöten med myndigheter och allmänhet om den planerade kopparbrytningen vid Viscaria nära Kiruna.Samtidigt redovisar bolaget en tidsplan och en plan för hur brytningen ska gå till.

KIRUNA2010-06-11 06:00
I Viscaria bröt först LKAB och senare finska Outokumpu koppar under åren 1982-1997. För drygt två år sedan avslöjade NSD att Viscaria kan komma att öppnas igen av det australiska bolaget Avalon.
Nu tar planerna allt fastare form. En ansökan om brytningskoncession är redan inlämnad och nu avser bolaget hålla ett antal samrådsmöten.
40 miljoner ton
I går träffade man Kiruna kommun och länsstyrelsen. Under sommaren och hösten kallas andra myndigheter, berörda samebyar och allmänhet till möten.
I samrådshandlingarna framgår att Avalon beräknar den kvarvarande malmbasen till 40 miljoner ton och att man räknar med ett årligt uttag på 500 000 ton malm.
Ett problem är att den gamla underjordsgruvan är vattenfylld. Med en pumpningshastighet på 300-400 kubikmeter i timmen tar det 1,3 till 1,8 år att tömma gruvan.
Under tiden ska brytningen ske i dagbrott.
När brytningen kan komma i gång beror till viss del på Miljödomstolen. En ansökan ska lämnas in under vintern/våren 2011, men det kan ta tid innan det kommer en dom.
För Gruvberget i Svappavaara dröjde det nästan två år från det att ansökan lämnades in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om