Ännu en del av I 22 försvinner

Nu försvinner ännu ett spår av regementet I 22 från Kiruna.Museet Lappland jägare packas i hop och flyttas till Boden och Abisko.

Jan Jägerfjord och Björn Lundqvist i Kamratföreningen Lappland jägare inventerar föremålen i museet Lappland jägare. Samlingen ska delas upp och flyttas till Abisko och Boden. FOTO: HANS STERNLUND

Jan Jägerfjord och Björn Lundqvist i Kamratföreningen Lappland jägare inventerar föremålen i museet Lappland jägare. Samlingen ska delas upp och flyttas till Abisko och Boden. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-12-15 06:26
Våren 2000 kom beslutet att Jägarregementet skulle läggas ned. Samtidigt bestämde ÖB att ett traditionsrum skulle upprättas i Kiruna, som på alla andra orter som tappade sitt regemente.
I Kiruna växte rummet till ett veritabelt Försvarsmuseum i takt med att de som hade ansvar för avvecklingen hittade, grävde fram och lade rabarber på diverse föremål. Det invigdes i den gamla sjukstugans övre plan på regementsområdet hösten 2002.
Under året har Kulturdepartementet tagit ansvaret över försvarsmuseerna och det var tänkt att museet i Kiruna skulle leva vidare.
Vill visa upp arvet
Kamratföreningen Lapplands jägare insåg snart att det var ställt utom all utsikt att de skulle kunna driva det på intäktsbasis.
- Dessvärre finns det heller inget museum i Kiruna som vi hade kunnat samordna samlingen med. Det är synd, för vi behöver kunna visa upp vårt arv för kommande generationer, säger Björn Lundqvist, vice ordförande i Kamratföreningen.
Nu har Försvarsmuseum i Boden avsatt 20 kvadratmeter och kommer att ta sig an en liten del av samlingen.
I Abisko har ett annex på 45 kvadratmeter till Rallarmuseet byggts i samarbete med Svenska turistföreningen. Där ska man framför allt spegla beredskapstiden och kalla krigetepoken.
Stort affektionsvärde
Nu inventeras föremålen och ska allt eftersom delas upp i tre delar. I den tredje högen samlas det som inte anses lämpa sig för vare sig Boden eller Abisko.
- Det finns mycket som har ett affektionsvärde för oss, men ett litet musealt värde, som till exempel alla plaketter. Det kommer att förvaras i Kiruna på något sätt, säger Jan Jägerfjord, ordförande i Kamratföreningen.
- Det hade varit roligt om vi hade kunnat få sätta upp ett litet minneshörn i det gamla kanslihuset. Vi har inte fört den diskussionen med hyresvärden ännu, säger Björn Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om