Ann-Helene gläntar på dörren till ljuset

Ann- Helene Näsman blev trött av höst- och vintermörkret. Humöret påverkades också negativt.Nu går hon regelbundet in i ljusrum för att tanka ljus och energi under vinterhalvåret.-  Jag är piggare och gladare, det är ett bra sätt att få i sig ljus i väntan på våren, säger hon.

Ann-Helene Näsman från Luleå uppskattar ljusrum under  den mörka årstiden.

Ann-Helene Näsman från Luleå uppskattar ljusrum under den mörka årstiden.

Foto: Kurt Engström

Kiruna2010-10-23 06:00
Det var först när hon blev lite äldre som Ann - Helene Näsman upptäckte att årstidsskiftningarna påverkade henne. När hösten gjorde entré och mörkret blev vardag fick hon svårare att komma upp på morgonen. Tröttheten gjorde sig påmind under dagen och hennes humör sjönk. När våren sedan kom och puffade undan den mörka tiden återkom orken och glädjen. Kroppen blev piggare och tankarna mer alerta.
- Är man trött för att man får i sig lite solljus blir ju allt lite svårare, säger Ann - Helene Näsman.
- Man hanterar till exempel inte konflikter på jobbet lika bra som om man känner sig pigg. Allt blir tyngre och man känner sig tyngre i kroppen.
Det var när hon började på Midskogens äldreboende i Luleå som hon introducerades i ljusrum. Boendet har ett ljusrum för de äldre, men personalen kan också nyttja lokalen under luncher och raster. Ann-Helen Näsman började gå dit för att testa hur det fungerade. Hon märkte att hon blev piggare redan efter några dagar av att sitta i ljusrum. Sedemera fick Ann-Helene också lära sig att det inte passar sig att vara i ljusrummet sena eftermiddag och kvällstid, då fick hon svårt att somna på kvällen.
Ljusrummet med sina vita kala väggar, vita golv, vitklädda och stark belysning ger också utrymme för att koppla av mentalt. Ljusrummen har inget att fästa fokus vid, utan stimulerar snarare till inre tankar.
- När jag sitter i ljusrummet gör jag ingenting. Jag läser inte, utan bara vilar. Det blir ett sätt att tänka och gå igenom dagen, fundera på vad som hänt. Det är så skönt, säger hon.
Dock är det viktigt att vilan i ljusrummet sker med ögonen öppna. Till skillnad från naturligt solljus ger inte ljusrum D-vitamin, utan det är hornhinnan i ögonen som vid ljuskontakt skickar signaler om att vakenhormonet ska öka sin produktion.
- Visst fungerar det lika bra att vara ute och promenera när det är ljust under vintern. Men det är ljust så kort tid under dagen vintertid och kan man inte ta sig ut då är det här utmärkt.
Ann-Helene Näsman konstaterar att hon är en människa som behöver ljus för att må gott. När vårvintern kommer njuter hon av solens återkomst, och då behövs inte besök till ljusrummet.
- Jag tror faktiskt många här uppe skulle må bra av att gå in i ljusrum då och då. För mig blev det skillnad.
1. Sover du tillräckligt? Är du uppe sent och stiger upp tidigt kanske får för lite sömn och därför är trött. Bör du gå och lägga dig tidigare för att må bättre? Att ha regelbundna vanor underlättar för balansen. 2. Är du stressad? Oro kan göra att man sover sämre. Är det dags att se över din livssituation? 3. Ät bra och näringsriktig mat under regelbundna tider.4. Var ute en stund varje dag, även vid sämre väder. Dagsljus hjälper kroppen att finna balans. 5. Ha bra belysning inomhus.6. Gör saker du blir glad av. Dags att gå på bio eller börja bugga? 7. Motion är bra för hälsan och sömnen. 8. Vaknar du på natten och inte kan somna om på grund av tankar som rör morgondagen, skriv ner vad du tänker på. Kanske går det lättare att somna om då?9. Drick inte kaffe, te och cola för sent på kvällen. Det stör sömnen.10. Lär dig avslappning, kanske via en cd-skiva. Att kunna slappna av är nyckeln till god sömn.

www.vardguiden.se
www.nll.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om