Kirunabor från nära 50 olika länder bjöds in för att firas till stadshuset på tisdagskvällen. För att honoreras ska man ha fått sitt medborgarskap registrerat hos Skatteverket. Man ska också vara skriven i Kiruna kommun under de senaste fyra åren. De nya svenskarna får ett diplom och en Kirunapåse med lite smått och gott i.
Melojen Hugnoc Grannas går omkring med barnet på armen. Hon är i sällskap med sin kompis som ska få diplom. Melojen har redan fått sitt.
– Jag fick mitt diplom 2016. Det betyder jättemycket att vara med på det här. Jag har tagit med min son för att visa när min kompis får bevis på sitt medborgarskap. Det är viktigt att han får se det, säger hon.
Martins Opincane och dottern Daniela sitter vid ett bord och lyssnar på framträdanden. Han och sambon är från Lettland. Ikväll ska hans sambo och två barn ta emot sina diplom.
– Barnen är födda här och vi har bott här i 15 år så nu är det dags. För mig är det inte klart än med mitt medborgarskap men resten av familjen har fått medborgarskap. Det känns fint när vi bott så lång tid här och vi har beslutat oss för att stanna. Det är fin natur, det är lugnt och fint. En fin småstad, säger Martins, som jobbar som bilmekaniker och hans sambo jobbar i en Kirunaskola.
Kommunalrådet Mats Taaveniku, (S), höll tal och avslutade med att hälsa alla välkomna.
– Självklart så betyder det mycket att få hälsa nya Kirunabor och svenskar välkomna. Vi behöver nya medborgare i Kiruna. Vad hade vi gjort utan dem? De jobbar inom många branscher i kommunen och vi behöver ännu fler nysvenskar och inte färre.
Vad tänker du när du ser dig om med 47 olika nationer som är samlade här ikväll?
– Snacka om mångfald. Alla som bidrar till vår kultur och tvärtom. Det hade varit ganska tråkigt och ensidigt samhälle om vi bara hade en enda kultur. Vi berikar varandra, säger Mats Taaveniku.
En som bott länge i Kiruna och jobbat inom Kiruna kommun på integrationsenheten men nu gått i pension är Hale Alem, ursprungligen från Eritrea.
– Jag har bott här i 12 år. Jag kom direkt till Kiruna och trivs mycket. Jag vill inte flytta men min fru säger att vi måste det för det är jättekallt här.
Kiruna kommun har inte kunnat hålla välkomstceremonin under pandemiåren och ett stort antal av de 105 nya medborgarna på plats har väntat länge. Hale Alem är en av dem.
– Det är fem år sedan jag fick medborgarskap och jag har väntat. Det är en stor dag idag och jag är jätteglad.
Alida Ange Mugisha, ursprungligen från Burundi, har varit i Kiruna i arton år och hon har med sig sin nioåriga dotter, Neriah Ntweri, som också får ett diplom.
.– Det är slutet på en jättelång process och jag är stolt. Det här betyder jättemycket för mig, säger Ange.
Heaven Gokreyonas från Eritrea kom till Kiruna för 8 år sedan. Hon är här med sin son Arukas Samuel Aren.
– När jag först kom till Vittangi då grät jag, men sedan har jag vant mig och nu trivs vi här i Kiruna. Att få medborgarskap betyder så mycket för mig, säger hon.
Vid ett av fikaborden sitter en grupp som ska visa sig komma från tre olika länder; talien, Indien och Bangladesh. Sanjeev Khullar från Italien och hans dotter har fått diplom idag. Hans fru Shikha Rani från Indien kom till Kiruna 2019.
– Vi trivs här. Det är så fint med en annan kultur och att lära sig den. Men man måste respektera andras kulturer. Jag tycker att det är fint med det mångkulturella. Vi måste också lära oss svensk kultur, säger Shikha Rani.
Om man ska sätta ord på vad det betyder att ha medborgaskap vad säger ni då?
– Mer ansvar. Man är medlem i Sverige och har ansvar för att ta hand om och behålla medborgarskap. Vi alla måste hålla ihop, säger Brinda Urbee från Bangladesh, som varit sju år i Kiruna, vars dotter fick ta emot ett diplom under kvällen.