Ambulanspersonalen i Kiruna larmar om kris: "Ingen återhämtning"

Ambulanspersonalen i Kiruna gav det nya schemat och nya dygnsvilan en chans. Men nu larmar de i ett öppet brev till ansvariga på regionen. ”Personalen orkar inte längre. Och vi känner oro för sommaren”, säger ambulanssjuksköterskan Marcus Åkerholm.

En del av ambulansstyrkan i Kiruna. Marcus Åkerholm, Robin Nildén Araya, Linda Fabricius och Henrika Sandlund.

En del av ambulansstyrkan i Kiruna. Marcus Åkerholm, Robin Nildén Araya, Linda Fabricius och Henrika Sandlund.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-05-01 05:00

Nyheten i korthet

  • Ambulanspersonalen i Kiruna lyfter hur deras arbetsmiljö försämrats efter ändring till halvdygn-schema.
  • Förändringarna, som infördes i oktober förra året, är en följd av EU:s arbetstidsdirektiv. Region Norrbotten har sökt dispens för ambulanspersonalen i Gällivare, Jokkmokk och Överkalix, men inte för Kiruna.
  • De har skrivit ett öppet brev till ansvariga på regionen, undertecknat av 22 anställda. Verksamhetschefen har sagt att han ska komma upp och prata med personalen.

Marcus Åkerholm öppnar porten till ambulansgaraget. Tillsammans med sina arbetskamrater har han länge lyft frågan om dygnsvilan som infördes i oktober förra året.

– Vi hör dagligen av personalen hur trötta de är. Flera har sagt upp sig, och det är många som funderar på det om det inte blir bättre. Det är inte långt innan det blir samma kris som de har i Gällivare. Vi är oroliga.

Kan du förklara vad som är problemet?

– Tidigare jobbade vi 24 timmar varav 4 timmar var jour. Då var man ledig minst 24 timmar efter det och hann återhämta sig. Nu går man nattpass eller dagpass som är på 12 timmar. Att jobba från åtta på morgonen till åtta på kvällen, med stor risk för övertid, ställer till det för många i deras privatliv, säger Marcus Åkerholm.

Personalen har skrivit ett öppet brev som är underskrivet av 22 personer som arbetar på ambulansen i Kiruna. De berättar att sex personer har sagt upp sig till följd av den ändrade dygnsvilan, och att de upplever en avsevärt försämrad arbetsmiljö.

– Tanken med dygnsvilan är jättefin på pappret, men praktiskt sett så funkar den inte här. Och det känns som att de högst upp inte lyssnar. Vi sköter vår station väldigt bra, det känns som att vi borde blir mer hörda på, säger ambulanssjukvårdaren Robin Nildén Araya.

De lyfter andra förändringar också som rör jour, och borttagna måltidsuppehåll. Personalen har som kompromiss föreslagit att dra ner på timmar på dagpassen och istället göra nattpassen längre.

– Vi har frågat om det sedan oktober, och inte hört något, berättar Marcus Åkerholm.

undefined
Marcus Åkerholm och Robin Nildén Araya talar för hela stationen, och berättar att de och deras kollegor försökt, men ser att flera ändringar har ställt till det på deras arbetsplats.

Ändringarna kom efter att EU-kommissionen meddelat att regioner och kommuner i Sverige brutit mot EU:s arbetstidsdirektiv.

Man ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Undantag kan i perioder ges till verksamheter som ansvarar för liv, hälsa och säkerhet. Region Norrbotten har fått dispens för ambulanshelikopterverksamheten, fram till den 31 januari 2025.

Regionen har nu sökt om dispens även för ambulanspersonalen i Gällivare, Jokkmokk och Överkalix.

"Införandet av EU-direktivet om dygnsviloregler har fått som konsekvens att medarbetare vid ambulanssjukvården i Gällivare, Jokkmokk och Överkalix valt att säga upp sig. Till följd av detta kan ambulansverksamheterna inte längre bemannas som tidigare, vilket riskerar att hota patientsäkerheten", skriver regionstyrelsen i beslutet.

Kiruna nämns inte.

– Ledningen borde kolla med varje ambulansstation, för det är nog kris på de flesta stationer just nu, säger Marcus Åkerholm.

En stor oro de lyfter är sommaren.

– Vittangi kommer nog få svårt med bemanning under semesterperioden. Vi har ont om personal i Kiruna och Gällivare, och med stängningen av obs-avdelningen i Jokkmokk, vem vet hur mycket de kommer få köra där? Pajala kör redan jättemycket, säger Marcus Åkerholm.

undefined
"Jag är orolig för sommaren", säger Marcus Åkerholm, ambulanssjuksköterska i Kiruna.

Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården på Region Norrbotten, svarar att han planerar en träff med Kirunapersonalen senare i maj, och att han inte vill kommentera frågan i media.

Regionrådet Anders Öberg (S) har också läst skrivelsen.

– Jag hoppas de använder sig av sin fackliga organisation för att få till stånd en dialog. Det här är en sådan fråga där de fackliga organisationerna och de som leder verksamheten behöver mötas. Jag förstår att det nya regelverket stökat till situationen.

Måste de säga upp sig i Kiruna för att få gehör?

– Nej det tycker jag definitivt inte. Det här handlar om att man kanske måste titta över sommaren eller en period för att säkerställa schemat. Det är viktigt att den dialogen i vardagen fungerar, säger Anders Öberg.

undefined
Anders Öberg, regionråd

Han ser inte att det är för sent att söka om dispens för sommaren om man ser det behovet.

– Parterna har gjort en bedömning, att man inte sett behovet för Kiruna, men det kan förändras. Den bedömningen görs i verksamheten. 

Vårdförbundet svarar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att man kan bemanna stationerna. De anser att det är flera förändringar som lett till missnöje.

– Det handlar om ett generellt missnöje över hur arbetsgivaren gjort förändringar inom ambulanssjukvården, som var en bra fungerande verksamhet. Varför man inte har sökt dispens för övriga stationer, det måste arbetsgivaren svara på, det är de som ansöker om dispens, säger Karin Jonsson, vice ordförande för vårdförbundet i Norrbotten.

Länets ambulanssjukvård

Ambulanssjukvården i Norrbotten omfattar 15 ambulansstationer uppdelade i fem områden.

Cirka 250 medarbetare arbetar inom verksamheten. Sammantaget bemannas 22 ambulanser dygnet runt och sju under dagtid på vardagar.

Källa: Region Norrbotten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!