Ambulansen i Vittangi kommer att läggas ner under åtta veckor i sommar, på grund av personalbrist. Något som oroar Jan Sydberg (S), ledamot i regionfullmäktige.
– Jag är bekymrad över att Sjukvårdspartiet, både lokalt och regionalt, har lovat att upprätthålla hela kommunens ambulansverksamhet under överskådlig tid, och helt plötsligt ska Kirunas östra kommundel vara utan ambulans.
– Kvar finns två ambulanser. Är det så att de rycker ut åt varsitt håll, till Karesuando till exempel och den andra till Riksgränsen, då är det tomt i Kiruna.
Räddningstjänsten i Kiruna är beredda att ställa upp med personal till ambulansen.
– Men då har jag förstått att regionen och Kenneth Backgård (SJVP) har avböjt den hjälpen och det tycker jag är jättetragiskt, säger Jan Sydberg.
Thomas Winnberg, räddningschef, bekräftar att de erbjudit sig att ställa upp med personal.
– Det var i samband med corona som frågan ställdes från regionen om att hjälpa till att köra ambulans. Det tackade vi ja till, säger han.
I flera andra kommuner i Norrbotten bistår räddningstjänsten ambulansen med personal. Men det har inte blivit så i Kiruna.
– Jag vet inte varför, säger Thomas Winnberg.
Sten Nylén, ordförande för Sjukvårdspartiet i Kiruna, samt ordförande för miljö-och byggnämnden som hanterar frågor som rör räddningstjänsten.
– Vi har velat ha den lösningen, att vi lånar ut en brandman eller brandkvinna som kör ambulansen vid behov. Men regionen har tydligen inget behov och det känns lite konstigt.
– Jag har ingen aning om varför man inte vill använda vår personal. Jag har tagit det med Kenneth Backgård också och han var lika oförstående.
Enligt Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef på akut omhändertagande, så bad de räddningstjänsten om hjälp i ett tidigt skede, innan de visste hur händelseutvecklingen skulle bli med covid-19.
– Det vi är i behov av nu för att bemanna ambulansen i Vittangi är sjuksköterskor och därför är det inte aktuellt med ett samarbete i den här frågan, skriver hon i ett mejl.
– Ambulansen är inte bara ett transportmedel utan vi vårdar patienterna under transporten. Många gånger handlar det om avancerad vård och det är därför viktigt att vi bemannar med rätt kompetens. Att bemanna med legitimerad sjuksköterska i ambulans är dessutom ett lagkrav.
Ambulansen nekar hjälp från räddningstjänsten
Räddningstjänsten har erbjudit sig att hjälpa ambulansen med personal. Men hjälpen tas inte emot. "Vi behöver sjuksköterskor", säger Helena Fredriksson Ågren, chef på akut omhändertagande.
För att bemanna ambulansen i Vittangi i sommar behövs fler sjuksköterskor.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!