Ålning medelst hasning - igen

Tio år efter nedläggningen av I 22 är Kiruna åter på kartan som utbildningsort för soldater.I går var det inryckning för en ny tre månader lång grundutbildning.- Det känns lite pirrigt. Jag vet inte riktigt vad som väntar, säger Hilde Björkteg, 20.

Precis framme vid förläggningen i Kalixfors. Christelle Kalla, Hilde Björkteg och de andra nyinryckta lastar ur utrustningen och ska börja bekanta sig med varandra.

Precis framme vid förläggningen i Kalixfors. Christelle Kalla, Hilde Björkteg och de andra nyinryckta lastar ur utrustningen och ska börja bekanta sig med varandra.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-08-24 06:00
Värnplikten är som bekant ett minne blott. Numera ska utbildningen av soldater till det svenska försvaret ske på frivillig basis.
Nästa år införs en tre månader lång grundutbildning som startar på bred front i Sverige, bland annat i Boden och Arvidsjaur.
Kiruna är dock först ut i Norrbotten och inryckningen ägde rum i går.
Det är Lapplandsjägargruppen som ansvar för utbildningen och har i första hand behov av att utbilda frivilliga till hemvärnet i Malmfälten och östra Norrbotten.
- Vi kan leva på värnpliktiga ett tag till, men den nya utbildningen är helt avgörande för nyrekryteringen till hemvärnet, säger Mikel Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.
Kan söka till marinen
Men det som går grundutbildningen kan lika gärna söka en bana som yrkessoldat inom marinen, flygvapnet eller vilket vapenslag som helst. Eller också ge upp den militära banan helt och hållet.
Under utbildningen är ersättningen 4 500 skattefria kronor plus gratis mat, husrum och sjukvård.
I går var det inryckning för 35 personer som fick sin utrustning och skulle göra sig hemmastadd i den nyrenoverade förläggningen i Kalixfors, en och en halv mil utanför Kiruna.
På I 22:s gamla område i Kiruna är det numera fullt av annan verksamhet, som friluftsskolor, CSN:s kontor och kontorshotell.
Kvinnorna rycker in
En annan skillnad jämfört med på Jägarskoletiden är att det är fler kvinnor än män som rycker in, eller närmare bestämt 18 kvinnor och 17 män.
Av 250 intresserade togs 45 ut till mönstringen som genomfördes i Luleå i april.
- Vi har försökt plocka in de mest lämpade. Det som bor i området för våra hemvärnsbataljoner har förtur, säger löjtnant Stefan Sahlén, rekryteringsofficer i Lapplandsjägargruppen.
Hilde Björkteg från Kiruna ser utbildningen både som en utmaning i sig och ett möjligt karriärsval.
Ingen stor omställning
- Det här livet har alltid lockat mig och eventuellt kommer jag att gå vidare inom försvaret. Just nu vet jag inte vad som väntar, men jag har räknat med blod, svett och tårar.
Hon tror att de mentala utmaningarna kan bli större än de fysiska prövningarna. Logementslivet blir däremot ingen stor omställning.
- Jag spelar handboll så jag är van vid att leva i grupp under enkla förhållanden. Vi gör det nästan varje helg.
Lisa Olsson kommer från Sollentuna, men har bott i Kiruna de två senaste åren. Hon är inne på samma spår.
- Jag tror att jag kommer att lära mig mycket här, sedan får man se vilka dörrar som öppnar sig.
Fakta Soldatutbildning i Kiruna
µ Då: I 22 utbildade årligen omkring 500 värnpliktiga jägarsoldater. Omkring 135 officerare och lika många civilanställda hade Försvarsmakten som arbetsgivare i Kiruna. Regementet fanns under åren 1945-2000.
µ Nu: Lapplandsjägargruppen genomför från och med i år en årlig tre månader lång grundutbildning för personer som vill söka sig till hemvärnet eller den blivande svenska yrkesarmén. Utbildningen sker i Kalixfors utanför Kiruna, som tidigare användes för Jägarregementets repövningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om