Alltfler vill jaga björn

Antalet ansökningar om skyddsjakt på björn och järv är fler i år än någonsin. Inventeringar visar också att det finns mer järv i år än tidigare och länsstyrelsen tycker därför att Naturvårdsverket borde tillåta en utökad skyddsjakt på järv.

Minolta DSC

Minolta DSC

Foto:

KIRUNA2010-05-22 14:45

Järv och björn orsakar stora problem för flera samebyar, inte minst under kalvningstiden.
Massor av ansökningar om skyddsjakt på järv och björn har därför skickats till länsstyrelsen i Norrbotten. Drygt 30 ansökningar har ramlat in så här långt.
- Det har varit ett högt tryck, säger Ronny Edin, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Flera av ansökningarna har beviljats.
- Senaste åren har vi ändrat arbetssättet och fått en bättre kunskap om rovdjuren. Sen har vi uppnått nivåer som gör att vi i större utsträckning kan godkänna skyddsjakt, säger Ronny Edin.
Stammen större
Tidigare har det inte gjorts inventeringar av björnspillning i Norrbotten, men det finns tecken på att björnstammen har blivit större. Till exempel fylldes kvoten på 55 björnar under höstjakten 2009 innan jakttiden hade gått ut.
Vill höja taket
Och fram till i dag har åtta björnar fällts i skyddsjakt under våren. Tre björnar i Semisjaur-Njarg, tre i Gabna och en vardera i Vittangi respektive Talma. Dessutom har två björnar lagenligt fällts då de angripit hägn.
Naturvårdsverket har lagt ett "tak" för hur många djur som totalt får skjutas. Som det är nu får tolv järvar fällas i skyddsjakt, men då är Västerbotten och Jämtland också inräknat. Länsstyrelsen i Norrbotten tycker att det taket borde höjas.
Den nuvarande nivån är i princip redan uppnådd.
- Inventeringarna visar att vi har mer järv i år än tidigare. Tillräckligt många för att taket borde höjas, säger Ronny Edin.
Inte tillräckligt
Talma är en av de samebyar som har ansökt om skyddsjakt på både björn och järv och blivit beviljad.
- Länsstyrelsen har skjutit bort en björn, säger Stig Allas, samebyns rovdjursansvarige.
Men det är inte tillräckligt, anser han. Enligt Stig Allas finns det närmare tio björnar längs sluttningarna mot Torneträsk, en sträcka på 25-30 kilometer.
Dessutom finns det mer björn på norsk sida.
- De samlas där kalvningen sker, säger han.
En skyddsjakt har också genomförts på en järvföryngring, men enligt Stig Allas har inte länsstyrelsen skjutit järvhonan ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om