Problemet började för två år sedan. Personalenheten vid kommun enmärkte då att antalet lediga lärartjänster ökade ovanligt mycket. Fler och fler jobbannonser krävdes för att fylla de tomma stolarna i lärarrummen. Samtidigt blev det allt svårare att hitta behörig personal.
- Framför allt har det varit svårt att rekrytera behöriga lärare i byarna, som Svappavaara och Vittangi, säger Åsa Kyrö, personalsekreterare.
Fortsatt huvudbry
I år har kommunens huvudbry fortsatt. Under vårterminen fanns 113 lediga lärartjänster, visar statistik från Lärarförbundet. Och inför höstens terminsstart eftersöks 56 lärare till förskolan, grundskolan och gymnasiet. Höga siffror sett till antalet elever.
Åsa Kyrö tror att lärarbristen beror på en kombination av olika faktorer, som pensionsavgångar och att lärare har lämnat yrket och bytt bransch. Det senare tas också upp av Lärarförbundet som en av de största orsakerna till hela Sveriges lärarbrist.
Lätt byta bana
- Vi har haft en del tjänstledigheter och avgångar. Arbetsmarknaden är öppen i Kiruna just nu, så det är lätt att byta bana, säger Åsa Kyrö.
Hur arbetar ni för att motverka lärarbristen?
- Det vi kan göra här är att jobba för att behålla de lärare vi har och få dem att trivas. Vi arbetar systematiskt med att förbättra arbetsmiljön. Bland annat delar vi ut medarbetarenkäter och diskuterar vad som kan bli bättre.
Just arbetsmiljön framhåller Åsa Kyrö som central för att förbättra läraryrkets rykte.
- Trivs lärarna på sitt arbete berättar de om läraryrket som något positivt.