Allt om att jobba i vården

Hur är det att jobba inom vården och vilka yrkesgrupper arbetar på ett sjukhus? På tisdagen arrangerades en informationsträff på Kiruna sjukhus med syftet att locka fler vilja jobba inom vården.

INFORMATION. Arbetssökande, nyanlända och studiemotiverade kunde fråga sjukhusets personal om hur det är att jobba inom vården. Ett 40-tal personer kom till Kiruna sjukhus.

INFORMATION. Arbetssökande, nyanlända och studiemotiverade kunde fråga sjukhusets personal om hur det är att jobba inom vården. Ett 40-tal personer kom till Kiruna sjukhus.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-04-20 09:00

Ett 40-tal personer hade kommit till Kiruna sjukhus på tisdagen, då en informationsträff om hur det är att jobba inom vården anordnades. På plats fanns representanter från olika yrkesgrupper som jobbar på sjukhuset såsom sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, fysioterapeut och tandläkare.

Arbetssökande, nyanlända och personer som funderar på att utbilda sig fick möjligheten att fråga om vad en medicinsk tekniker faktiskt gör på arbetstid, vad det finns för jobb i Norrbotten för en fysioterapeut eller hur man utbildar sig till undersköterska.

Det är sjukhuset i samarbete arbetsförmedlingen som står bakom arrangemanget. Barkgrunden är att behovet av personal är stort och att man väntar stora pensionsavgångar inom närmaste åren.

– Och vi behöver tala om att vi finns. Syftet är att locka människor att söka sig till att jobba inom vården, säger Kristina Östman, närsjukvårdschef i Kiruna.

Vilka yrkesgrupper är det störst behov av?

– Sjuksköterskor och biomedicinska analytiker om vi tittar till hela landstinget, men också tandsköterskor och tandläkare. Om vi ska upprätthålla den akuta verksamheten så är det sjuksköterskor som är den största bristen.

Även Lapplands Lärcentra var på plats och Maria Delice, utbildningsledare vid Lapplands lärcentra, fick bland annat frågor om hur det fungerar att utbilda sig till sjuksköterska och tandläkare.

– Det är många som är intresserade av att jobba inom hälso- och sjukvården nu. Vi kan visa på att man inte behöver flytta utan man kan läsa utbildningarna som sjukhuset behöver på distans från Kiruna – sjuksköterska och medicinsk sekreterare till exempel.

En som planerar att skola om sig från lärare till sjuksköterska är Gabriel Degef. Han har jobbat lite grann på ett äldreboende i Kiruna, vilket fick honom att vilja sadla om.

– Jag ska göra klart Sfi och sedan ska jag studera till sjuksköterska – det är min plan. Jag tycker om att jobba med människor och att hjälpa människor.

Han säger att träffen var intressant och att han fått mer kunskap om hur det faktiskt är att jobba som sjuksköterska

SelamSolomuon jobbar nu inom äldrevården sedan ett år tillbaka och fick på tisdagen mer information om hur man kan utbilda sig till undersköterska i Kiruna.

– Det var bra information. Jag trivs bra med jobbet, men vill utbilda mig till undersköterska. Det är viktigt med utbildning för jag vill lära mig mer och jag hoppas börja till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!