Alla friskoleansökningar får nej i Kiruna

Kiruna kommun kommer troligen att avstyrka alla ansökningar från friskolor som är på gång.Ansökningarna kommer från Plattform Svappavaara, Friluftskolan Vargen och Kiruna nya högstadieskola.

KIRUNA2010-05-14 06:00
Yttrandena har hittills bara kommit upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott och ska så småningom passera nämnden och kommunstyrelsen innan det skickas till Skolinspektionen som har sista ordet i frågan.
Nedläggning
Ansökan från Plattform Svappavaara är bara aktuell om den kommunala skolan i byn skulle läggas ned.
Arbetsutskottet tror inte att det blir aktuellt med tanke på LKAB:s planer på ökad gruvbrytning och en förväntad ökning av antalet elever.
Friluftskolan Vargen driver i dag friskola i årskurserna 4-9 och vill kunna utöka verksamheten med 66 elever. Tanken är att hyra lokaler på Vasallen på ytterligare 800 kvadratmeter.
Ökade lokakostnader
Arbetsutskottet skriver att kommunen inte kan göra sig av med lokaler i motsvarande omfattning. Därmed skulle kommunens kostnader för lokaler öka samtidigt som elevantalet i kommunen minskar.
Samma argument anförs när arbetsutskottet föreslår en avstyrkan på ansökan från Kiruna nya högstideskola. Dessutom anser man att en en ny friskola skulle innebära "en ökad personalrörlighet kan påverka elevers behov av kontinuitet och trygghet."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om