"All tid går åt till att få ihop personal"

Fyra av fem tror inte att de kommer att orka till pension. Nu ska arbetet påbörjas för att få till en dräglig situation för enhetscheferna på Kiruna sjukhus.

bemannar luckor. Fredrik Johansson sköter för närvarande tre mobiltelefoner – när de andra cheferna är på semester.

bemannar luckor. Fredrik Johansson sköter för närvarande tre mobiltelefoner – när de andra cheferna är på semester.

Foto: Ellinor Eriksson

Kiruna2016-07-12 06:00

Långa övertidstimmar, sömnproblem och oro över patientsäkerheten – det är verkligheten för enhetschefer på Kiruna sjukhus, enligt en utredning som Arbetsmiljöverket har gjort under våren. Orsaken är svårigheten att få ihop bemanningen.

Det här är inget nytt, säger Fredrik Johansson, enhetschef på akut omhändertagande.

– När man kommer till jobbet har man en to-do-list med saker som ska hinnas med. Sedan visar det sig att någon är sjuk, eller att det av någon annan anledning behövs folk. All tid går åt till det. Fokus hamnar på att släcka bränder, säger han.

Den 31 mars började nya arbetsmiljöregler att gälla. Då fick arbetsgivarna nya krav på sig att förebygga stress på arbetsplatserna. Det är de nya reglerna som Arbetsmiljöverket lutar sig mot när de påpekar brister i arbetsmiljön för enhetscheferna på Kiruna sjukhus.

I Arbetsmiljöverkets undersökning svarade samtliga enhetschefer att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid – och fyra av fem tror inte att de kommer att orka till pension.

– Det här är egentligen ett jätteroligt jobb. Men jag vet ju vad mitt uppdrag är: förutom att lösa bemanningen ska jag bidra till en bättre arbetsmiljö, och ordna utbildningar, bland annat.

Det är de två senare bitarna som får stryka på foten när bemanningsfrågan tar över. IVA, som behöver 22 sjuksköterskor för att klara verksamheten, har ständigt fyra till fem vakanser. Det innebär att enhetscheferna är beroende av att pensionärer och andra vikarier är beredda att rycka in.

– Vi har annonser ute hela tiden, men de är för få sökande, säger Fredrik Johansson.

I nästa led har Helena Fredriksson Åman, som egentligen är verksamhetschef, fått gå in och hjälpa enhetscheferna med bemanningen. Hon välkomnar Arbetsmiljöverkets rapport.

– Situationen tär på de som jobbar. Lagstiftningen har blivit mer pekande, och det är bra, för då har vi stöd i den för att göra något.

Grundproblemet, säger hon, är att det saknas sjuksköterskor med rätt kompetens. Så har det varit länge – men det har blivit mer akut det senaste året, och nu ska det utredas vad det kan bero på.

– Vad vi kommer att göra är att vi träffas i vår ledningsgrupp så fort semestrarna är över, säger Helena Fredriksson Åman.

Fredrik Johansson berättar att det finns ett förslag om att korta ner arbetsveckorna för sjuksköterskorna.

– Då kanske vi skulle kunna locka tillbaka de som har lämnat yrket.

Senast den 1 oktober ska landstinget redovisa vad som har gjorts för att åtgärda de brister som Arbetsmiljöverket har påpekat.

Nya arbetsmiljöreglerna

Arbetsmiljöverkets föreskrifter "Organisatorisk och social arbetsmiljö" gäller sedan den 31 mars i år.

Enligt regelverket ska arbetsgivaren se till att de anställda inte får en ohälsosam arbetsbelastning.

Arbetstidernas förläggning, delade turer och förväntningar att alltid vara nåbar får inte leda till ohälsa – det måste finnas tid till återhämtning.

Det måste finnas rutiner för att förebygga kränkande särbehandling.

Anledningen till att reglerna har tagits fram är att stressrelaterade arbetssjukdomar har ökat kraftigt, med 70 procent, sedan 2010.

Arbetsgivarorganisationerna protesterade mot att reglerna infördes – facken däremot ville se tuffare skrivningar.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!