Alla delar av omsorgen i Kiruna har stora problem just nu med att få in vikarier till verksamheterna, enligt rekryteringsenheten. Mariann Sarri har arbetat som rekryterare åt Kiruna kommun i tolv år. Det är hennes jobb att få ut vikarier till de vakanser som kommit in och som syns i en lista på datorn framför henne. Beställningarna är många och trots att hon ibland kontaktar 15-20 personer så får hon inte napp.
– Så här besvärligt som det är nu i sommar har det aldrig varit tidigare. Det blir en stor belastning på arbetsstyrkan vilket kommer resultera i att den ordinarie personalen kommer bli slutkörda tids nog, säger hon.
Varje dag ett pussel
Marina Eriksson är enhetschef inom personlig assistans i Kiruna kommun. Till hösten kommer hon sluta då hon känner att det är svårt att garantera kvalitén på grund av personalbristen. Redan i vår var det ansträngt med personal inom personlig assistans och man hade på känn att det kunde bli ännu svårare under sommaren.
– Som det är just nu går inte att jämföra med något som vi har haft tidigare. Vi flyttar folk från kunder och vi lägger ett pussel varje dag. Det kan inte fortsätta så här, personalen flyr, säger hon.
Utbeordringar varje dag
Trots att ett antal anställda valde att sälja sin semester och jobba under semesterperioden är det svårt att få bemanningen att gå ihop. Den ordinarie personalen utbeordras och får jobba när de egentligen ska vara lediga.
– Vi har utbeordringar varje dag och anställda blir trötta och utarbetade. Det här är egentligen världens bästa jobb men när det inte finns folk så kör vi slut på ordinarie personal, säger Marina Eriksson.
Bristen på personal gör också att kraven på de som anställs blir lägre då det helt enkelt inte finns några att välja bland.
– Vi har signalerat länge om svårigheterna med personalbristen. Vi måste fortsätta jobba på att locka personal och ta hand om den personal som vi har hos oss, säger Marina Eriksson.
"Låter inte bra"
Gunnar Bergman (V) är ordförande i socialnämnden.
Han säger att han inte visste att problemen var så stora.
– Det låter inte alls bra. Blir lite ställd då jag inte fått några signaler om att det ser ut såhär, säger han.
Ser du någon fara i att det ser ut såhär?
– Det är klart att det blir en fara för kvaliteten på kort sikt och vi arbetar långsiktigt för att det ska bli bättre, säger han.
Gunnar Bergman menar att de gjort mycket för att lösa rekryteringsproblemen, bland annat satsningen som gjordes i våras då man heltidsanställde vikarier. I höst ska de i budgeten lägga fram förslag på kompetenshöjning, då mindre än hälften av de anställda inom omsorgen har den kompetens som överensstämmer med kommunens mål.
– Skulle vi inte gjort dessa satsningar hade det nog varit ännu värre. Det mesta vi gör kretsar kring den här frågan, säger han.
En enhetschef slutar nu för att hon känner att hon inte längre kan ta ansvara för kvalitén när det ser ut såhär, vad tänker du om det?
– Det är jättetråkigt samtidigt som jag förstår hur hon tänker och resonerar kring att kvaliteten inte är som den borde vara, säger han.