Rivning av hus pågår för fullt i gamla Kiruna centrum. Snart är det Fjällgårdens tur. Men än är det vardag och nu börjar det bli lunchdags på korttidsboendet. Just nu bor det nio personer här. Dagligdags är det 4-5 personal som är på plats.
– Det är vemodigt. Jag har flyttat från Vilan hit när de stängde där. Först var vi på våning tre och sedan fick vi flytta ner hit. Och nu ska det här stängas. Det är så fin sammanhållning här. Alla oavsett man är chef eller vårdbiträde fikar tillsammans, säger Solbjörg Andersen.
Hon har jobbat som vårdbiträde på Fjällgården i 7,5 år. De senaste tre åren har Fjällgården fungerat som korttidsboende. Om drygt en månad ska det vara tomt. Men Solbjörg Andersen och de andra är vana vid snabba svängar. Att hoppa mellan att vara äldreboende till korttidsboende. Att få stängningsdatumet uppskjutet gång på gång.
– En kollega gick i pension i november. Hade hon vetat att de skulle förlänga från december till juni så hade hon stannat kvar ett halvår. Kommunen har lite dålig framförhållning. Vi hinner inte med i svängarna, det måste jag vara ärlig och säga.
Hon börjar snart jobba på ett annat boende. Hennes kollega Alex Muñoz Baas kommer att börja i kommunens pool med vårdpersonal. Han kommer sakna sina kollegor men ser fram emot nya utmaningar.
– Jag har trivts jättebra de sex åren som jag jobbat här. Samtidigt som jag tycker det är jättetråkigt, så tycker jag det är bra att det läggs ner i tid. Allt här ska ju rivas, det börjar tömmas här i gamla stan. Vi måste ju stänga ner.
Nu när Fjällgården läggs ner, vad skulle du vilja tipsa politikerna om?
– Egentligen tycker jag samtidigt som de gradvis lagt ner här att de redan borde öppnat en ny korttidsavdelning eller bygga nytt. Man märker ju att det behövs. Om vintern när det är mörkt är det fler som blir deprimerade, på sommaren när det är varmt, då är det många som kommer hit. Man måste ju ha lite framförhållning, säger Alex Muñoz Baas.
Eila Hiljanen har jobbat i tio år som enhetschef på Fjällgården. Att få tag på vikarier har blivit allt svårare.
– Statusen på vårdyrkena måste höjas på något sätt. Grundlönerna behöver höjas, vi har ju en stor konkurrent i LKAB.
Hur är det att nu stänga ned?
– Jag kan ju flytta på mig men jag tycker det är tråkigt för personalen som måste flytta och att de splittras. Det har fungerat så bra här och det är problemfria lokaler.
Vad har du för tips till politikerna framåt?
– Bygg ett trygghetsboende. Många är ensamma och behöver mer sällskap än vård.
På kommunfullmäktige under veckan låg ett förslag om att i år lägga 4,5 miljoner kronor extra till socialnämndens driftbudget. Bland annat på grund av stängning av Fjällgården, löneökningar och sociala avgifter. Ledningen och oppositionen är inte överens om extrapengar, och ärendet återremitterades för vidare behandling.
– Kiruna har redan Sveriges dyraste äldreomsorg. Jag tror inte man löser de här problemen med mer pengar, utan man behöver använda pengarna man har bättre, säger Stefan Sydberg (M), som tillhör oppositionen i kommunen.
Nu tappar kommunen Fjällgården, hur ser du på det?
– Vi har för många särskilt boende-platser i Kiruna. När man jämför med andra kommuner så har vi fler platser än vi behöver. Det kan vara att det behövs fler korttidsplatser, den strukturen behöver ses över. Men det ska kunna lösas inom befintlig budget.
Enligt socialchefen Mona Holmström jobbar de nu för att öppna ett nytt korttidsboende i nya lokaler och hoppas på inflytt om en månad. De kommer att äska medel för det nya korttidsboendet, något som också kommunledningen är med på.
– Kiruna kommer behöva fler platser, det visar den demografiska utvecklingen. Det finns en kö i dag och det kommer finnas behov för särskilda boenden. Det är en bedömning som görs när folk behöver dygnet runt-omsorg, säger Sanna Inga Poromaa (V), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Vad händer nu?
– När det gäller korttidsplatser så har vi löst det med korttidsplatser på Solbacken 3. Förhoppningsvis hinner vi få igång det innan Fjällgården stänger.
Just nu iordningställs lokaler och de rekryterar personal. Hon säger att de kommer återkomma i budgetfrågan.
– I och med stadsomvandlingen så har vi tappat boendeplatser. Vi har idag två boenden på sjukhuset som kommer försvinna. Bara med löneökningarna och sociala avgifter så går inte budgeten ihop. Det går att förändra inom budgeten men det kommer också behövas mer resurser, säger Sanna Inga Poromaa (V).
Kommunfullmäktige beslutade i veckan att lägga två miljoner kronor på ett förfrågningsunderlag kring hur ett nytt äldreboende ska se ut.
På Fjällgården rullar vardagen på den sista månaden innan stängning. Vårdbiträdena som vi pratar med vill se mer pengar till verksamheten.
Varför?
– Det behövs mer resursfördelning till vården, säger Alex Muñoz Baas.
Vad konkret är det du ser det borde läggas mer pengar på?
– Det behövs pengar och personal. Det är många som lämnar vården just nu. Alla boenden skriker efter personal. Då är det ju något som är fel, säger Alex Muñoz Baas.
Kollegan Solbjörg Andersen tillägger:
– Nu är det så knappt. På nittiotalet kunde man åka ut till Rautas och grilla och vara där en halvdag. Eller bara gå ut och fika. I dag går det inte. En del brukare orkar så klart inte men möjligheten till att kunna göra sådana saker var bättre tidigare.