Redan år 2000 blev Kiruna kommun förvaltningsområde för minoritetsspråken samiska, meänkieli och finska. Det betyder att alla har rätt att använda något av språken i kontakt med kommunen.
Kommunen måste också kunna erbjuda vård och omsorg på de här språken för de som vill och behöver det. Först nu, 13 år senare, kommer den möjligheten att finnas.
Under 2012 har socialförvaltningen gjort en stor utredning för att ta reda på hur intresset för ett minoritetsspråksboende ser ut.
- Den har i alla delar visat att det finns ett stort intresse, 95 procent av de som svarat på enkäten tycker att det är mycket viktigt, säger Gunnar Bergman.
Start under 2013
Utredningen visar också att språkkompetensen hos personalen på de befintliga boendena är stor.
- Vi var särskilt oroliga för att det skulle vara få som pratade samiska bland personalen, men det visade sig att 15 procent behärskar samiska, säger Gunnar Bergman.
Sedan tidigare finns ett äldreboende i Karesuando som skulle kunna kallas för ett minoritetsspråksboende. Nu kommer det att bli möjligt att få en sådan plats även i Kiruna.
På tisdagen fattade socialnämnden beslut om att ta fram en handlingsplan för ett minoritetsspråksboende. Målet är att boendet ska komma igång under 2013.
- Det känns jättebra. Tanken är att vi ska kunna ge tryggheten att kunna prata sitt modersmål när man blir gammal, det är väldigt viktigt, säger Bergman.
Sett behovet
En av dem som kämpat i många år för ett minoritetsspråksboende är Åsa Sikku. 2006 lämnade hon in sin första medborgarmotion till kommunfullmäktige.
- Jag är same själv och har jobbat inom vården i 30 år och har sett att behovet finns. Nu känns det jättekul. Jag kan inte fatta att det är klubbat, säger hon.
Åsa Sikku tycker att det är självklart att Kiruna ska ha ett boende för de som talar minoritetsspråk.
- Vi har många människor som tillhör en minoritet här. Vi har sameskola, samedagis och Sametinget här, så självklart ska det finnas ett äldreboende för minoriteter också, säger hon.