Ala Lombolo ännu inte granatfri

Arbetet har gått bra, men kommer måsta fortsätta under nästa sommar. Så sammanfattar insatschef Johan Widerberg arbetet med att sanera Ala Lombolo när halva tiden gått.
– Nu är det som att leta efter en nål i en höstack, säger Johan Widerberg.

Kristian Lundmark är en av röjdykarna som under sommaren arbetat med att plocka upp ammunitionslådor från Ala Lombolos dyiga botten.

Kristian Lundmark är en av röjdykarna som under sommaren arbetat med att plocka upp ammunitionslådor från Ala Lombolos dyiga botten.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2013-07-22 20:15

Det var tidigt i juni månad i år som arbetet med att plocka upp Försvarsmaktens dumpade granater ur sjön inleddes.

Sprängs i Kalixfors

Under 1950-talet dumpades totalt 173 ammunitionslådor i sjön, och de måste alltså nu tas upp för att möjliggöra fortsatt sanering.

Sprickbildning i marken som en följd av gruvbrytningen i näraliggande Kirunavaaragruvan riskerar sprida föroreningar från sjön.

Röjdykare från Fjärde sjöstridsflottiljen sköter letandet och upplockandet av ammunitionen, som sedan fraktas till Kalixfors skjutfält för att sprängas.

Sista fem svårast

Hittils har man plockat upp 138 av de dumpade lådorna. Då återstår alltså totalt 35, varav tio stycken är funna och utmärkta på botten.

– Vi kan nog hitta 15-20 till utan problem, det är de sista fem som blir svårast att hitta, säger Johan Widerberg.

Han menar att just de troligtvis är sådana som man missat på vägen.

– Det kan vara att man helt enkelt simmat förbi dem, eller att de sjunkit för djupt ner i sedimentet, säger Johan Widerberg.

För att lyckas hitta samtliga lådor kommer man framöver att finkamma botten igen.

Fortsätter nästa år

– Vi kommer söka av samma ytor två-tre gånger tills vi hittat alla lådor, säger Johan Widerberg.

Att söka igenom de stora ytorna tar enligt Johan Widerberg minst fyra veckor, och årets insats ska avslutas i mitten av augusti.

– Min magkänsla säger att vi inte hinner i år, men ingen skulle vara gladare än jag om vi faktiskt skulle hinna, säger Johan Widerberg.

Vad händer om ni inte hittar de sista lådorna?

– Den tanken har vi inte just nu. Uppdraget är att hitta alla, och gör vi inte det får vi ta den diskussionen med de som ska ta över saneringsarbetet. Men vi fortsätter nästa sommar om det behövs, säger Johan Widerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!