Akutläkaren om vårdbeskedet: "Fantastiskt"

Flera läkare på Kiruna sjukhus kritiserade sparförslaget när det presenterades i höstas. Särskilt illa hade det varit att ta bort narkosläkarna från sjukhusen i Kiruna och Kalix. Torsdagens besked från de styrande politikerna togs emot med glädje. "Jag är helt överväldigad", säger Hannah Sjöstedt, akutläkare i Kiruna.

VÄLKOMMET BESKED. Hannah Sjöstedt, akutläkare i Kiruna, är jätteglad över det besked om intensivvården och narkosläkarna som regionpolitikerna lämnaden under torsdagen.

VÄLKOMMET BESKED. Hannah Sjöstedt, akutläkare i Kiruna, är jätteglad över det besked om intensivvården och narkosläkarna som regionpolitikerna lämnaden under torsdagen.

Foto: Pritvat / Saga Skovdahl

KIRUNA2017-02-09 19:06

Hannah Sjöstedt en av läkarna vid Kiruna sjukhus som var kritiska mot sparförslaget och menade att det, om det genomfördes, skulle medföra oacceptabla risker för patienterna. Idag, torsdag, är hon jätteglad.

– För en gångs skull sätts patientsäkerheten först. Att man backar tycker jag är helt otroligt. Jag trodde nog inte att det skulle gå, säger hon.

Läs mer: "Extra: IVA blir kvar i Kalix och Kiruna"

Hannah Sjöstedt hoppas att det är medborgarnas protester och oro, liksom professionens bedömningar som politikerna lyssnat på och litat till. Hon har varit delaktig i den risk- och konsekvensanalys som gjorts med anledning av sparförslaget.

– Jag hoppas att vårt arbete där har givit någonting. Det enda möjlighet där vi anställda i landstinget kan påverka är i de här analysgrupperna - som tidigare inte har gett så mycket. Jag hoppas att man nu börjar lyssna mer på oss som jobbar och vet hur verksamheterna fungerar, säger hon.

Läs mer: "IVA-frågan: Olyckligt att folk har oroats"

Oavsett vad risk- och konsekvensanalysen landar i för exakta slutsatser har politikerna nu beslutat att behålla intensivvårdsplatserna och narkosläkarna på Kiruna respektive Kalix sjukhus.

På vilket sätt hade det medfört risker för patienterna att avveckla narkosläkaren på Kiruna sjukhus?

– Det är en rutinerad läkare som i hela sitt yrkesliv tagit hand om svårt sjuka patienter där andningen och hjärtat sviktar. När en patient svävar mellan liv och död är det ofta narkosen som har den yttersta kompetensen att stabilisera. Vi akutläkare har en annan och kompletterande funktion, men narkosläkaren är en viktig kugge i det akuta omhändertagandet. De kan till exempel fokusera på en liten detalj som är oerhört viktig för patienten, säger Hannah Sjöstedt.

Hon fortsätter:

– Jag som har jour och är ensam nattetid på sjukhuset, för mig är det himla viktigt att ha en narkosbakjour. En senior läkare som kan ta hand om patienterna perfekt när de kraschar. Det är viktigt att det kommer fram att de gör oerhört stor nytta, fast de inte är med vid operationer varken i Kiruna eller i Kalix.

Vad gäller röntgenläkarna på Kiruna och Kalix sjukhus kom inget besked från regionpolitikerna under torsdagen. Hannah Sjöstedt tror att de här läkartjänsterna fortfarande kan avvecklas. Ett sådant besked skulle göra henne besviken. Hon förklarar att röntgenläkare bland annat är viktiga för ultraljudsundersökningar.

– Har vi ingen röntgenläkare i Kiruna kan vi inte göra ultraljudsundersökningar och de patienterna skulle behöva skickas vidare. Röntgenläkarna ger också ett stort stöd till vår röntgenpersonal och hjälper dem att ta rätt eller bättre bilder. Det skulle vara tråkigt om röntgenpersonalen blev utan den hjälpen, säger Hannah Sjöstedt.

Var inom vården pengar sparas då? Enligt Hannah Sjöstedt borde tjänstemännen titta på de många transporterna. Skenande kostnader för inhyrd personal motverkar man genom kraftfulla satsningar på en förbättrad arbetsmiljö. Även om sjuksköterskornas löner är för låga är det den tuffa arbetsmiljön som får dem att lämna vården, menar Hannah Sjöstedt.

– Satsningar på en bättre arbetsmiljö borde vara prio ett, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!