Akut bostadsbrist i Svappavaara

"Vi klättrar på varandra". Så beskriver Marie-Louise Stålnacke villalivet i bostadsbristens Svappavaara – två vuxna barn med jobb tvingas bo kvar hemma.

VILL STANNA. Bröderna John, 20, och Joakim Stålnacke, 22, hade helst flyttat till eget boende. ”Visionen är väl att man ska kunna stanna i byn och jobba nu när de får öppna Mertainen. Men bostadsmarknaden får styra, så är det”, säger Joakim.

VILL STANNA. Bröderna John, 20, och Joakim Stålnacke, 22, hade helst flyttat till eget boende. ”Visionen är väl att man ska kunna stanna i byn och jobba nu när de får öppna Mertainen. Men bostadsmarknaden får styra, så är det”, säger Joakim.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2014-06-02 06:11

Marie-Louise Stålnacke bor med sin familj på Slaggvägen i Svappavaara by. Totalt är de sju personer i villan – och det syns på tomten.

Normalt sett står här sju bilar. Själv är hon född i Svappavaara och har sett hur bostadsbristen förändrat villkoren för framförallt de unga.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 18 och vid 23 hade jag redan barn och familj. Det är väl ingen som vill bo hemma i den åldern, ändå är det väldigt många som måste göra det i dag, säger Marie-Louise Stålnacke.

Även hennes 16-årige son, som fortfarande går i gymnasiet, har jobb i Svappavaara. För honom är det kanske mer naturligt att bo kvar hemma, men storebröderna som är 19 och 22 vill flytta.

– Frågan är vem man satsar på. Det pratas hela tiden om att det kommer så och så många nya jobb hit till Svappavaara, men vad med de som redan har jobb, säger Marie-Louise Stålnacke.

– Kunde någon bara bygga så hade varenda lägenhet fyllts upp direkt. Ungdomarna har inga problem med att betala höga hyror, de vill bara kunna flytta hemifrån, säger Marie-Louise Stålnacke.

Sedan de många husvagnarna som stod parkerade runt Gruvköket vid E10:an tvingats bort därifrån har de spridits runt om i byn.

Några står vid gamla glasfabriken alldeles bredvid Coop-butiken i byn. Andra står spridda på villatomter.

Och snart får även Marie-Louise och familjen en husvagn inpå knuten.

– Vi har en bekant som inte hade någonstans att ställa sig, så han frågade om han kunde få komma och koppla in strömmen hos oss. Vi kunde inte säga nej, då måste han ju sluta jobbet. Så snart har vi en husvagn på tomten också, säger Marie-Louise och skrattar. Men bostadsbristen är på allvar, och enligt Marie-Louise Stålnacke märks det också tydligt runt om i kvarteret.

Hon pekar ut villor i omgivningen som köpts av olika företag för att inhysa arbetskraft. Det syns också tydligt - det är bara kolla efter arbetsbilar.

– Lägenheter är en sak som behövs. Men också villor, och de här företagen som köper upp varenda lediga villa gör att priserna pressas upp. En villa som tidigare gått för en miljon köper de för 1,5-2, säger Marie-Louise Stålnacke.

Bostadsrotationen försvåras också av att många äldre i byn som vill flytta till lägenhet från sin villa inte kan. Marie-Louise Stålnackes granne Evy Halldén är en av dem.

– Det är inte så lätt att bo i villa när man är 81. Men det finns ju ingenstans att flytta. Nog vore det bättre om ungdomarna fick köpa husen, säger Evy Halldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!