I förra veckan berättade tidningen att en man i 45-årsåldern, hemmahörande i Malmfälten, stod åtalad för flera fall av sexuellt ofredande. Han erkänner att han skickat snuskiga meddelanden till olika personer via sociala medier. Så sent som förra våren dömdes mannen för liknande brottslighet, bland annat för flera sexuella ofredanden och barnpornografibrott. Åklagare Ulrika Schönbeck berättade att några av brottsoffren, målsägarna, är personer han ofredat tidigare.
Läs mer: "Man dömd för barnporr åtalas igen"
Rättegången hölls i Kiruna i går, torsdag. Tingsrätten beslöt att den skulle genomföras bakom stängda dörrar, vilket innebär att allmänhet och andra som inte är personligt berörda inte får lyssna.
Två av brottsoffren är yngre än 15. I förra veckan sa åklagare Schönbeck till tidningen att det finns uppgifter som talar för att mannen haft kännedom om deras ålder. Detta diskuterades under rättegången och här var försvarsadvokaten och åklagaren inte överens.
– Utifrån vad som framkom menar jag att han inte visste och inte heller hade skälig anledning att anta att de var under 15 år, säger Carolina Nilsson, advokat.
Hon berättar vidare att mannen inte känner dem han skickat meddelanden till. Han förstår dock att det han gjort är olämpligt. I tingsrättens dom från förra året framgår att han i några fall uppmanat brottsoffren att skicka bilder på sina könsorgan till honom. Det är okänt för tidningen om han gjort det nu också. Försvarsadvokaten vill inte ge detaljer om den saken.
Carolina Nilsson berättar att hon och åklagaren var överens om hur mannen bör straffas. Den skyddstillsyn och behandling som redan gäller, till följd av de tidigare brotten, bör fortsätta.
– Eftersom jag, åklagaren och han själv varit inne på att han behöver vård yrkade vi att skyddstillsynen skulle vara kvar, men att man kan plussa på med ett kortare fängelsestraff för de nya brotten. Där var vi överens jag och åklagaren, säger försvarsadvokaten.
Hon fortsätter:
– Vi sa båda två "ett kortare fängelsestraff". Sedan tänker jag att straffvärdet ligger på ett par tre månader kanske.
Hur var stämningen i rättssalen?– Jag tror att i de här målen försöker alla professionella parter: Jag, åklagaren och målsägarbiträdet, göra det så bra som möjligt för alla inblandade, inte bara för min klient. Det är ingen som egentligen vill sitta där, så är det ju.
Carolina Nilsson berättar att mannen satt i ett annat rum när målsägarna hördes i rätten.
– De ville inte att han skulle sitta med. Och det var helt okej, han förstod varför och tyckte själv att det kändes bra. Så det finns rent praktiska saker som kan underlätta, både för min klient och brottsoffren. Jag kan inte säga att det var någon obehaglig stämning under själva processen, utan vi gjorde det bästa av den situation som var, säger hon.
Domen väntas om knappt tre veckor.