Kampanjresan inför EU-valet startade i Kiruna under måndagen. Jimmie Åkesson skulle även hinna med att besöka Gällivare och Luleå samma dag. Totalt ska han besöka 100 orter under sin turné.
Anders Nilsson och Pasi Oja stod och väntade på Jimmie Åkesson på Kupoltorget.
– Det är en partiledare för tredje största partiet i Sverige, alltid när det kommer nya partiledare så är det intressant att se dem live också och inte bara i tv och höra deras budskap, säger Pasi Oja.
Anders Nilsson håller med.
– För min egen del så vill jag visa mitt stöd också, det är ändå tredje största partiet och det är dags att folk börjar vakna tycker jag.
En bit därifrån stod Elisabet Bergbom och Lina Brändström bland de fåtal motdemonstranter som hade samlats.
– Jag tycker att det här är fel, jag tycker att Sverige måste uppmärksamma att det här inte är rätt, det är ett högerextremt parti, säger Lisa Brändström.
– Alla ska behandlas som människor varifrån de än kommer, säger Elisabeth Bergbom.
När Jimmie Åkesson anlände till Kupoltorget bildades snabbt en kö där framförallt många unga killar ville få en selfie tillsammans med Åkesson.
– Det är väldigt mycket folk, jag är lite förvånad faktiskt. Men det är kul, nu är det bara tre veckor kvar så nu börjar det kännas som att temperaturen höjs lite grann, säger Jimmie Åkesson.
Han vill att Sverige ska sluta skicka en massa pengar till EU.
– Jag menar att de pengarna kan användas till exempel till landsbygdsutveckling och glesbygdsutveckling direkt istället för att skicka dem via Bryssel.
Vad menar du med glesbygd?– Glesbygd ur ett EU-perspektiv är inte minst stora delar av norrlands inland som är en del av landet som tyvärr urholkas till stora delar, avfolkas, servicen försämras. Och det finns ju program inom EU inom glesbygds- och landsbygdsutveckling, men det jag inte förstår är varför vi inte kan göra det själva, varför pengarna måste slussas via Bryssel, jag har aldrig förstått det.
Jimmie Åkesson vill verka för att flytta makt från Bryssel och andra länders politiker till svenska politiker.
– Även i lokal- och kommunpolitiken i Kiruna så är mer än hälften av besluten på ett eller annat sätt starkt påverkade av vad som sker i Bryssel och vi tycker det är fel. Det bör vara, i högre grad, politiker som väljs i Sverige eller i den egna kommunen som har större påverkan.