Åkes tavla - en äkta Picasso

Picassos signatur på litografin var måhända något svårtydd.Antikrundans konstexpert Claes Moser var desto tydligare när han slog fast värdet.Tavlan var värd oerhört mycket mer än de få tusenlappar som den hade ropats in för på en bondauktion i Luleåtrakten.

Värderingen av konstexperten Claes Moser blev en överraskning för Åke som inte vill framträda med hela sitt namn.                                 Antikrundans programledare Anne Lundberg klev in i studion när sensationen var ett faktum. FOTO: Hans L. Olofsson

Värderingen av konstexperten Claes Moser blev en överraskning för Åke som inte vill framträda med hela sitt namn. Antikrundans programledare Anne Lundberg klev in i studion när sensationen var ett faktum. FOTO: Hans L. Olofsson

Foto: Hans L. Olofsson

KIRUNA2010-09-06 06:00
Värderingen av Picassotavlan var höjdpunkten på en lång dag i Kiruna stadshus där åtskilliga Kirunabor köat för att få sina klenoder värderade.
Tavlans ägare Åke - som inte vill att det ska framgå vad han heter i efternamn eller var i Norrbotten han bor - stod för rena solskenshistorian.
Att göra en Picasso brukar annars betyda att man har gjort en riktig tavla. Men för Åke och hans fru kommer begreppet hädanefter att han en diametralt skild betydelse.
Väldigt mycket pengar
- Det var hustrun som på min inrådan bjöd på den på auktionen, och hon var ihärdig. Till sist var det bara hon och en annan person kvar, säger han.
Hur den personen känner sig när han så småningom får se inslaget i Antikrundan kan vi bara ana.
Konstexperten Claes Moser värderade tavlan till väldigt mycket pengar. Exakt hur mycket får vi inte berätta enligt Antikrundans regler.
Åke ska i alla fall se till att tavlan får en säker placering i sitt hem. Kanske blir det till och med aktuellt att sälja den.
Pris till Anne Lundberg
Mitt under inspelningarna stegade programledaren Anne Lundberg och gav Åke en rejäl kram.
- Det här var väldigt roligt. Man märkte hur överraskad han själv blev, säger hon.
Då hade hon precis anlänt till Kiruna efter en sen kväll på Kristallengalan i Stockholm där hon fick ta emot priset till årets kvinnliga programledare.
Vem som var först på plats utanför Stadshuset i lördags rådde det ingen tvekan om.
Robert Peuravaara var längst fram i kön efter att ha bänkat sig redan kvart över åtta på morgonen. Han hade med sig en kanon som hans barn ropat in på en auktion på Venngarns slott.
Dessutom bar han på en tavla och en glaskaraff som han ville veta mer om.
Sex värdefulla stolar
Kerstin Tuomas Larsson var trea i kön och satte genast experterna på prov med en kopparstång på trefot som möjligen såg ut att kunna vara en avsågad herrbetjänt. Hon hittade tingesten på vinden bland sågspånen i farmors hus i Pajala.
- Tre experter tittade på den men ingen kunde säga vad det var för något, säger hon.
Magnus Leijer hade med sig sex stolar av danske designern Hans J Wegner. Stolarna visade sig betinga ett hyggligt värde, men de ska inte säljas eftersom de bär på en särskild historia.
- Jag beställde dom på Sven Lindgrens möbelaffär i Kiruna för 50 år sedan. Priset framgick inte, men Sven själv trodde inte att de skulle vara så dyra. När de visade sig vara det lät han mig köpa dem för inköpspriset, berättar han.
Antikrundan från Kiruna kommer att sändas i SVT i början av 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om