Agerar tillsammans mot Girjasdomen

Fyra föreningar i Kiruna uppmanar i en skrivelse Justitiekanslern att överklaga Girjasdomen. "Staten ska bestämma över hur land och vatten ska skötas", säger Kurt Edin, Kirunas jakt– och fiskeförening.

AGERAR. Fyra föreningar i Kiruna har gått ihop i en skrivelse till Justitiekanslern där de uppmanar till att Girjasdomen ska överklagas. Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt och fiske tror inte att domen kommer att vara till gagn för deras medlemmar.

AGERAR. Fyra föreningar i Kiruna har gått ihop i en skrivelse till Justitiekanslern där de uppmanar till att Girjasdomen ska överklagas. Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt och fiske tror inte att domen kommer att vara till gagn för deras medlemmar.

Foto: Beatrice Lundborg

KIRUNA2016-02-18 14:38

För två veckor sedan kom domen i Girjasmålet, där Gällivare tingsrätt kom fram till att Girjas sameby har ensamrätt till jakt på småvilt och fiske inom samebyns område. Staten får inte upplåta jakten och fisket där utan samebyns samtycke.

LÄS MER: Samebyn vinner Girjasmålet

Den historiska domen väckte starka reaktioner på många håll. Kirunas- jakt och fiskeförening var ute samma dag och deklararerade att de tänkte protestera mot domen genom en skrivelse.

LÄS MER: Kiruna jakt och fiske rasar

Nu är den klar och inskickad till Justitiekanslern, som har att ta ställning till hur staten ska gå vidare. Föreningen har fått med sig Jägareförbundet Kiruna, Vinterstadens skoterförening och Kvenlandsförbundet.

– Det visar att vi är många, det är inte bara vi som förening som tycker så här. Det blir 5 000 medlemmar om man räknar in alla fyra föreningar, säger Kurt Edin.

I skrivelsen argumenterar de för att staten ska vara den självklara förvaltaren av jakt- och fiskerättigheter på statens mark och att en statlig förvaltning innebär en trygghet för medlemmarna och övrig lokalbefolkning.

– Vi tycker inte om domen, den kommer inte att bli till gagn för oss och vi hoppas att regeringen ska förstå det. Det sägs att vi ska få jaga och fiska som vi har gjort tidigare, men till vilket pris? Vi har våra farhågor. Det vore hemskt om en liten grupp får bestämma, säger Kurt Edin.

Kvenlandsförbundets ordförande Göran Johansson säger att han blev nedringd när domen kom.

– Jag fick ett 30-tal samtal. Folk var, lindrigt uttryckt, heligt förbannade. Vår bestämda uppfattning, och det trycker medlemmarna stenhårt på, är att statens marker ska staten vara ansvarig för.

Förbundet har omkring 800 medlemmar, enligt Johansson.

– Skälet till att vi vill att domen ska överklagas är att det ska inte finnas någon etnisk grupp som bestämmer över andra. Alla människor, oavsett etnicitet, ska ha samma skyldigheter och rättigheter, säger Göran Johansson.

– Vår utgångspunkt är att det här är en fråga där rättsläget är oklart och det måste få prövas. Det handlar inte om etnicitet utan är i grund och botten en fastighetsrättslig, juridisk fråga. Den samiska rätten finns redan i dag, är det den man kritiserar? Vår inställning är att det till och med kan bli bättre än med dagens system, säger Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund.

LÄS MER: Dålig respekt för rättsstaten

Skrivelsen har även gått som kopia till statsminister Stefan Löfven, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, LKAB:s vd Jan Moström, IF Metall, Gruvtolvan, Svenska jägareförbundet, Länsstyrelsen i Norrbotten, Kiruna och Gällivare kommuner, Gruvfyran, PTK Fackliga organisationer.

Om staten vill överklaga domen måste det ske senast 24 februari.

LÄS MER: Girjasmålet på två minuter

Fakta/Detta har hänt

2009 stämde Girjas sameby staten med hjälp av Svenska samernas riksförbund för att få rätten till att småviltsjakt och fiske inom samebyns område. Ett uppdrag som länsstyrelsen har i dag, sedan systemet gjordes om 1993.

I maj 2016 påbörjades förhandlingarna i Gällivare tingsrätt. Rättegången avslutades i slutet av juni. Dom meddelades i februari där Girjas sameby blev vinnaren i kampen om fjällen. Om staten vill överklaga domen måste det ske innan 24 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om