Stefan Nilsson har slagit sig ner på en stol i köket på redaktionen och har ett paket semlor med sig. Det är fem dagar innan fettisdagen och jag undrar hur många han har ätit hittills och får se en tabell över antalet och när.
– Många tjatar om hur många jag har ätit och därför bokför jag. Semlorna brukar dyka upp i butikerna vid trettondagsafton och de första fyra åt jag den sjunde januari. I år är jag uppe i 85 semlor. Förra året åt jag 71 och året innan det 56. Det är inget rekord jag försöker slå, i sådana fall hade jag passerat ifjol för länge sedan, säger Nilsson.
Semlorna äts när andan faller på och Stefan konstaterar bara att "det är gott att äta semlor ".
– Tycker man om något riktigt mycket så är det ju bara om man tröttnar eller får kroppsliga bekymmer som sätter stopp. Jag brukar däremot vara rätt less innan fettisdagen. Ska jag vara ärlig så har jag börjat tröttna lite och det är ju några dagar kvar dit och har tacklat av lite, säger Nilsson.
Det är i stort sett uteslutande semlorna han kan köpa i butiken i Svappavaara han äter.
– Det är ju de jag kommer åt att köpa till vardags, men jag är inte så jättebrydd om ingredienser. Bara den smakar bra så spelar det inte jättestor roll hur mycket det är av det ena eller det andra. Men det är bra om den är väldimensionerad, att hatten är lika som brödet, lagom mängd grädde och det ska inte vara för stora bitar, säger Stefan.
Han har testat andra typer av semlor men föredrar den traditionella varianten.
– Semmelwrappen fanns för några år sedan, men det var ingen höjdare men vaniljsemlan kan jag äta även om det inte har blivit någon i år. För mig är en semla det vanliga och inte att man håller på och dribblar med en massa annat. Jag såg bilden på semlan med surströmming på Facebook. Jag blev inte direkt avprogrammerad, men det såg så vidrigt ut, säger Stefan.
Jag hade köpt vinnarsemlan från Norrbottens medias semmeltest från Spis för att få ett omdöme. Stefan var däremot inte imponerad efter årets 86:e semla.
– Jag hade aldrig kunnat äta 85 av de här. Den är alldeles för smakrik och man känner att brödet är nybakat, den är lite för mjuk och har inte hunnit sätta sig riktigt. Det var lite för stora bitar i fyllningen och mot slutet är det bara mandelmassa kvar, säger han och lämnar den sista biten.