40 meter Kirunamålning

Det kan vara den längsta målningen av Kiruna. Under måndagskvällen visade skoleleverna upp sitt verk på en vernissage vid Ullspiran.– Det är något positivt i det negativa med rivningen, säger bildläraren Sofia Agronius.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-06-01 20:00

Det är Sofia Agronius som har lett arbetet med den 40 meter långa målningen, ett plank som ska skärma av rivningen av Ullspiran från den övriga staden. Hon tycker att eleverna har gjort ett fantastiskt arbete.

– Jag hoppas att barnen känner sig nöjda. De har varit jätteduktiga.

Det är årskurs ett till tre på Sameskolan, Vita vidderna och Raketskolan som deltagit i projektet. Till att börja med ledde Sofia Agronius en workshop med barnen där de fick skapa en kartbild med hus, vägar, människor över det nya Kiruna. Uppgiften var att fundera på hur den nya staden ska se ut, vad som är viktigt och vad som är roligt.

– Barnen vill ha skatebanor, parcourbanor, djurparker och badhus. Försök räkna alla badhus på planket. De är många! Barnen är medvetna om vad som behövs i en stad, de har också ritat polishus, brandstation, affärer och sjukhus. De har också bra koll på vad som diskuteras i stan.

De skisser som barnen gjorde har Sofia Agronius fört över till planket som är gjort av plywoodskivor. Genom hela planket är en väg målad.

– Vägen binder ihop allt till en enda stor stad, säger Sofia Agronius.

Sissel Trägårdh från Sameskolan har varit med och målat planket.

–Det var jättekul. Det är spännande att se hur det ser ut och hur stort det blev. Jag tycker att det blir spännande med den nya staden, men jag kommer att sakna den gamla.

Planket kommer att stå kvar tills rivningen av Ullspiran är klar. Bakom projektet står Kiruna kommun och LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om