Till fots ska STF:s generalsekreterare ta sig under måndagen tillsammans med ett 60-tal andra konferensdeltagare, från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation.
Toppmötet pågår i fyra dagar, dels på plats på fjällstationen och dels under resan dit samt vandringar.
En av huvudfrågorna är hur turismen i fjällen ska se ut i framtiden? För att undvika slitage på naturen, exempelvis.
– Vi vill få upp klimatfrågan på agendan inom friluftslivet. Vi ser att det sker förändringar i klimatet som påverkar friluftslivet. Då måste vi också fundera på hur vi som friluftsliv påverkar klimatet, säger Maria Ros Hjelm.
Tror du det kommer bli så att det behövs begränsningar för friluftslivet, eller för att vara ute i naturen i framtiden?
– Jag hoppas verkligen inte det. Det vi snarare försöker göra är att hitta vägar för att minska risken för slitage, för i slutänden inte behöva begränsa den enskilda individens möjligheter att komma ut i fjällen och naturen. Allemansrätten är bland det viktigaste vi har, den vill vi värna. Vi behöver ta ett gemensamt ansvar, säger hon.
Hur ser framtidens resor ut till naturen ut? Det är en annan stor frågan på agendan.
– Det kanske är människors resor som är den största källan till utsläpp när det gäller friluftsliv och besöksnäringen. Vad kan vi göra gemensamt för att minska ner klimatavtrycket från människors resor till och från friluftslivet?
– Det är inte så enkelt att alla människor bara skaffar en elbil. Kan det blir fler lösningar, att människor på sikt samåker? Det finns i dag olika typer av nätverk som jobbar med att man delar på resurser och åker tillsammans, säger Maria Ros Hjelm.
En tredje stor fråga är den om rennäringen. Hur kommer den påverkas av klimatförändringarna? Och hur ska rennäring och turism samsas?
– En av talarna på konferensen kommer prata om hur rennäringen påverkas av klimatet. Och hur friluftslivet som organisation behöver tänka utifrån att det här är ett område för renskötsel. Allt hänger ihop, och det behöver vi belysa.
Några av deltagarna som är med på toppmötet är Scouterna, Kanotförbundet, Vy tåg, Svenska klätterförbundet, Cykelfrämjandet, Naturvårdsverket, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, Bussgods, Trafikverket, Sametinget och Tarfala forskningsstation.
På tisdag eftermiddag är en av programpunkterna "Signering Kebnekaiseprotokollet".