21-åring hotas av tio års fängelse för mord

Rättegången mot den mordåtalade 21-åringen i Kiruna avslutades på onsdagen.Kammaråklagare Anette Ölmbro yrkade att mannen ska dömas till tio års fängelse för mord på en 20-årig man.Ölmbro menade vidare att om han inte döms för mord ska han dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Foto:

KIRUNA2009-04-15 21:46
Mordrättegången i tingsrätten i Kiruna fortsatte på onsdagen med vittnesförhör och därefter slutanföranden från åklagarsidan och advokat. Kammaråklagare Anette Ölmbro yrkade på tio års fängelse för den 21-årige man som
misstänks för mord på en 20-årig man i ett trapphus den 29 januari i år.
- Min uppfattning är att han ska dömas för uppsåtligt dödande. Han har skickat tre SMS med hot om dödande. Sedan har han beväpnat sig med kniv varefter dödligt våld utövats, sade Ölmbro och tillade senare att något annat än fängelse var uteslutet.
Alternativt gärningspåstående
Anette Ölmbro menade att 21-åringen genom att beväpna sig med kniv visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Hon menade att 21-åringen varit beredd att använda kniven, då han tog med sig den då en konfrontation var att vänta.
- I vart fall har han varit likgiltig för följderna, sade hon.
Kammarråklagaren lade även fram ett alternativt gärningspåstående, där hon menade att om han inte döms för mord ska han dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Ombudet för dödsboet, Bengt Nergård, höll med kammaråklagaren och menade vidare att 21-åringens förklaring av händelsen i trapphuset var orimlig. Han menade att 21-åringen i så fall borde ha visat kniven, och inte hållit den bakom ryggen, om han haft för avsikt att hålla 20-åringen på avstånd.
Bestrider brott
Den 21-årige mannens försvarare, Bengt Gustafsson, bestred brott och sade att 21-åringen saknat uppsåt att utdela stick med kniven. Han menade att det var fråga om en nödvärnssituation och att 21-åringen vid konfrontationen tappat balansen och sträckt fram handen utan att tänka på att kniven fanns där.
- Under alla förhållanden ska det inte bedömas som mord, sade Bengt Gustafsson.
Försvararen menade bland annat att 21-åringen sänt de hotfulla SMS:en i avsikt att 20-åringen skulle lämna honom och hans flickvän i fred.
Flera vittnen hördes under gårdagen. Kompisar till offret berättade om hur de upplevt händelsen i trapphuset och den kvinna som tidigare varit ihop med 20-åringen och som vid nyår blev ihop med 21-åringen hördes också.
Dom meddelas den 29 april och den åtalade blir kvar i häktet fram till dess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om