21-årig Kirunabo åtalas för mord

Den 21-årige man som förorsakade en 20-årings död i Kiruna åtalas för mord.- Det har varit fråga om ett uppsåtligt dödande. I vart fall har han varit likgiltig inför konsekvenserna, säger kammaråklagare Anette Ölmbro.

KIRUNA2009-04-04 06:00
Det var den 29 januari som händelsen utspelade sig i en trappuppgång i Luossavaaraområdet i Kiruna. De båda Kirunaborna hade varit på krogen i ett större sällskap och 21-åringen åkte hem före de andra.
Väl hemma skickade han ett antal SMS där han enligt åklagaren ska ha hotat 20-åringen. Enligt uppgifter till NSD har innehållet varit i stil med "kom hit om du törs".
SMS-trafiken kommer att vara en del av åklagarens bevisning i rättegången som genomförs i Kiruna den 14-15 april.
- 20-åringen åker till 21-åringen eftersom han är upprörd över SMS:en, säger Anette Ölmbro.
20-åringen åker till adressen i Luossavaara med ett sällskap på några andra festdeltagare. Han går dock ensam in genom porten för att träffa 21-åringen.
Händelsen slutar med att 21-åringen stöter kniven i bröstet på 20-åringen som avlider av det enda knivsticket. Så långt är båda parter överens.
Åklagaren anser att 21-åringen dödade med uppsåt eller att han i vart fall har förstått vad konsekvenserna kunde bli. Därför har hon valt att rubricera åtalet som mord.
Enligt advokat Bengt Gustafsson har 21-åringen handlat i nödvärn och avvärjt ett påbörjat angrepp från 20-åringen.
- Han medger att han har hållit i kniven, men förnekar uppsåt. Om han ska ställas till ansvar kan det bara vara fråga om vållande, säger han.
Bengt Gustafsson säger att 21-åringen visserligen har skickat SMS innan händelsen, men avsikten var inte att hota 20-åringen.
Den 21-årige mannan har suttit häktad på för sannolika skäl misstänkt för mord sedan den 29 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om