Dagen till ära så serveras det tårta i verkstaden. Kiruna wagon fyller 20 år och anställda och andra inbjudna går runt och tittar på verksamheten.
Vagntillverkaren finns inne på LKAB:s gruvområde och det var LKAB:s vagnbehov som företaget startades kring, 2004. Fredrik Kangas är vd och han ser stora fördelar med att man finns i direkt anslutning till en stor kund som LKAB.
– Det har jättestor betydelse. Totalt sett är LKAB världens mest produktiva och moderna gruva och de finns på samma område. Det tar fem minuter att se allt vi behöver se, behöver man prata med någon så finns de här. Jag reser runt hela gruvvärlden och träffar folk och alla vi träffar är bättre utbildade än vi är här i Malmfälten men i slutet av dagen får de inget gjort. Många andra gruvor i världen har distanserad organisation och då vågar man inte ta beslut, säger Fredrik Kangas.
Idag har företaget 36 anställda och man är etablerade i Pitkäjärvi, Gällivare och i en polsk stad förutom i Kiruna. Under en djup svacka inom gruvindustrin 2015-2018 så byggde man färre vagnar. Idag är man uppe i tidigare volymer, man bygger 100-150 vagnar per år. Företaget har satsat på den globala marknaden och säljer numer licenser till företag i andra delar av världen som Australien, Polen och Nordafrika. Men fortfarande är Malmfälten med LKAB, Boliden och Kaunis iron den största marknaden.
Vad säger era huvudkunder om att ni säljer era lösningar till konkurrenter runt världen?
– Vi äger våra produkter. Men LKAB:s vagn bygger vi bara åt dem. De ger oss ritningarna och vi bygger. Men vi har en annan vagn som har liknande bottentömmande konstruktion och den är efterfrågad från andra håll.
Vad kostar en vagn att köpa?
– Runt 11/2 miljon ungefär men priserna har ökat så otroligt mycket under de senaste åren så 2 miljoner kronor kostar en vagn idag, säger Fredrik Kangas.
Det som påverkar att priserna har stigit är som i övriga samhället den påverkan som kriget i Ukraina, inflation och räntor fått på tillverkningsindustrin men samtidigt har förändringar, sammanslagningar, inom stål- och järnvägsindustrin haft betydelse för prisökningen.
– Vi hade ett rejält bakslag i samband med pandemin. Pandemin och sedan Ukrainakrisen har gjort att vi har förlorat ganska mycket pengar på vissa projekt. I år har vi en liten smäll kvar från det men sedan är det bortstädat och vi är inne på ny kula.
Innan de två urspårningarna efter Malmbanan som inträffade med tät följd i vintras så fick man en stor beställning från LKAB om 100 nya vagnar. Efter urspårningen utökade gruvbolaget sin beställning med 20 vagnar till. Ännu vet man inte orsaken till urspårningarna som skedde nära Riksgränsen och Vassijaure. Utredningen från Statens haverikommission väntas dröja ännu någon månad till innan den presenteras. Men det har talats om att det kan ha varit vagnar som orsakat en av urspårningarna.
– Vi har varit inblandad genom åren i ett antal urspårningar och det är nästan uteslutande infrastrukturen som påverkat. Men i en av urspårningarna som nu skedde tidigare i vintras så spekuleras det om att det handlar om en vagn. Det får man se definitivt när haveriutredningen kommer. Allt tidigare har varit infrastruktur, säger Kangas.