Jakten på oljan "Det är obegripligt stora mängder"

Högsta prioritet för LKAB och länsstyrelsen är att förhindra att oljeutsläppet når vattendrag i Kirunaområdet. Men de vet inte om eldningsoljan tidigare sipprat ut i vattendrag. Och arbetet med det enorma oljeläckaget är långt ifrån över.

Stefan Lahti visar hur de pumpar upp oljeförorenat vatten ur marken, som går vidare till en reningsstation.

Stefan Lahti visar hur de pumpar upp oljeförorenat vatten ur marken, som går vidare till en reningsstation.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-05-31 19:05

Som vi berättat tidigare så handlar det om 1,6 miljoner liter eldningsolja som läckt ut genom ett trasigt rör under en cistern på LKAB:s industriområde. Cisternen står snett bakom LKAB:s kontorshus. 

– Vi upptäckte förra året i juni att vi hade olja i diket som gick mot dagbrottet och då började vi med provtagningar. Sedan såg vi fram mot hösten att det började komma ut olja i det här Stålnackediket, säger Stefan Lahti, som är ansvarig för industriområdet. 

Han kör oss runt och visar det diket som går längs järnvägsspåret. Det luktar av diesel. Vattnet pumpas upp och renas innan det rinner vidare till nästa reningsstation.

– Vi har reningssteg längs vägen för att fånga upp oljan ur vattnet. Det här vattnet går ner till i djuphålan som vi sedan renar och vi renar innan vi pumpar ut det vattnet.

Vattnet leds sedan ut ur LKAB:s industriområde. På väg ut i vattendragen finns fler reningsåtgärder, sista stationen finns i Rakkuribäcken, längs Nikkavägen. 

Vi går runt på det förorenade området. Enligt LKAB har de hittat den dieselliknande oljan på 3-7 meter under marken i området runt cisternen och mot det nämnda diket. Här vid cisternen pågår arbetet med att ta upp vatten ur marken och sanera det.

– Oljan ligger ovanpå grundvattnet där, säger Stefan Lahti.

Ni upptäckte 2021 att oljan var borta, hur vet man att det inte är mycket som gått ut redan i vattendrag?

– Det vet vi inte, men vi har provtagit väldigt långt ut i vattensystemen och vi har inte träffar som bekräftar att vi har en spridning långt ut. Det finns träffar med väldigt låga nivåer. Labbet har inte kunnat bekräfta att det är just den här oljan, det är svårt att särskilja.

LKAB började med provtagningen förra året. Nu tar man prover på ungefär trettio ställen varje dag.

Kan det ha gått ut olja i vattendrag förra våren, innan ni började med provtagningen?

– Det vet vi inte, det enda vi kan se är att på de provtagningar vi tagit har vi inte kunnat bekräfta att det lämnat området.

Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Miljöingenjör David Berggård är på väg upp till Kiruna när vi når honom. De ska ha avstämningsmöte med LKAB.

– Ett problem har varit att man inte varit helt på det klara med detektionen, när det ligger i gränslandet för vad man kan mäta. Vi har sagt att man kanske ska skicka prover till två olika labb. Är man osäker på ett provresultat så kan man kolla med en till, med en annan metod. Det är ett råd som vi gett.

Kommunens miljöchef Helena Söderlund trycker på att det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndigheten när det gäller LKAB:s industriområde. Men de har täta möten med LKAB om oljeläckaget.

– Det är obegripligt stora mängder. Det är svårt att fatta. 

Hon fortsätter:

– Man upptäckte inte den här läckan förrän man började titta på pengarna. Jag kan inte bedöma om LKAB gör det de ska, det får länsstyrelsen göra. Det jag kan bedöma är att LKAB är bra på att informera om det som händer. Vi hålls uppdaterade.

Det gäller nu att hålla oljan borta från vattendragen. LKAB bedömer i dagsläget att de får hålla igång de här reningsåtgärderna i fem-tio år. 

Görs någon typ av anmälan angående brott eller så, det är ju stora mängder olja det rör sig om?

– Jag utesluter inte att något kan komma men just nu har vi en prioriteringsordning och vi vill lägga vår tid och resurser på diskussionerna kring hur prover tas och vilka skyddsåtgärder görs för att det inte ska spridas. Miljöskyddet är prioritet. Sedan får man se, då har vi kanske också en tydligare bild över händelseförlopp, säger miljöingenjör David Berggård, länsstyrelsen.

LKAB har 300 olika reningsstationer som reningsverk och olika former av länsar för uppsamling av olja, ute. Stefan Lahti säger att det är viktigt att visa upp och berätta vad som görs. Han kan inte svara på huruvida oljeläckaget kan komma att handla om miljöbrott eller inte.

– Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet som får göra den bedömningen. 

Hur ser du på det, det är en stor mängd olja?

– Vi ser jätteallvarligt på det här, därför har vi också aktiverat vår krisorganisation. Vårt fokus ligger nu på att agera så den inte sprider sig.

Har ni lärt er något, kan det hända igen? 

– Man har sett över både rutiner och fysisk utrustning för att det inte ska kunna bli ett sådant här utsläpp igen, säger Stefan Lahti, avdelningschef och ansvarig över LKAB:s industriområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!