15-årig flicka åtalas för mordbrand

En 15-årig flicka som misstänks ha orsakat en brand på Högalidskolan i Kiruna i november åtalas för mordbrand.Hon riskerar också att få betala skadestånd på totalt 175 000 kronor.

Elden på Högalidskolan i november begränsades till en elevtoalett. Nu åtalas en 15-årig flicka för händelsen.
FOTO: HANS STERNLUND

Elden på Högalidskolan i november begränsades till en elevtoalett. Nu åtalas en 15-årig flicka för händelsen. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-06 19:25
Det var vid lunchtid den 26 november som en brand utbröt i en toalett i Högalidskolan, en skola med 564 elever i förskola samt årskurs fyra-nio.

Polisen misstänkte redan i ett tidigt skede att branden var anlagd och rubricerade händelsen som mordbrand, detta på grund av spridningsrisken.

Nu misstänks en 15-årig flicka ha anlagd branden genom att ha tänt eld i en papperskorg i toaletten med tändstickor.
Elden spred sig till pappersbehållare i plast som gav i från sig en tjock svart rök som fyllde skolan. Skolan fick utrymmas, undervisningen avbröts och eleverna fick gå hem.

Två personer som arbetar på skolan lyckades släcka elden och förhindrade att den spred sig. De andades samtidigt in den giftiga röken och tvingades uppsöka sjukhuset för undersökning.
Nu kräver de ett skadestånd på 50 000 kronor vardera för sveda och värk. Kommunen vill också ha 75 000 kronor för kostnader för brandsanering och personalvård.

Skadeståndskraven behandlas samtidigt som åtalet för mordbrand som kommer att väckas av åklagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om