Hur är det att jobba som städsamordnare på Kirunafestivalen?
- Det är jättekul, det är roligt med stressen och vimlet av folk. Jag har tagit semester från LKAB för att kunna vara med och jobba här. Jag gör det för min egen skull och för festivalfolket, så att de ska ha det bra.
När har du som mest att göra?
- Det är innan festivalen börjar, då ska alla soptunnor ut och de ska märkas och grupperas på rätt ställen. Jag har lite dubbla roller och jobbar lite som allt i allo också. Under själva festivalen är det ganska lugnt, då kollar jag bara så att allt fungerar.
Vad slänger folk mest för skräp?
- Det är mest skräp från matförsäljningen, som burkar och servetter. Ölflaskorna brukar hållas inne i tälten, men vanliga burkar brukar spridas runt om i området. Jag har också märkt att Kirunaborna passar på att slänga sitt eget skräp hemifrån i containrarna som vi ställer ut om vi inte låser dem. Det är lite märkligt.
Hur mycket skräp blir det under festivalen?
- Det blir mycket skräp, vi har ställt ut 80 soptunnor och 20 tunnor för returburkar på området. Vi har sju containrar också. Det är viktigt att det hålls rent på området hela tiden. Man ser när folk går mellan scenerna, då blir skräpet kvar. Då gäller det att rensa direkt innan nästa spelning startar och publiken kommer tillbaka.
100 soptunnor för en renare Kirunafestival
Namn: Harry TimanderÅlder: 48Bor: KirunaGör på festivalen: StädsamordnareSer mest fram emot: Vara ute i folkvimlet.
Stor publik. Luleåbandet Skaburbian collective drar många festivalbesökare till sin spelning på den tidiga torsdagskvällen.
Foto: Hans L. Olofsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!