Exklusiv snörapport från högfjället

Kenny Wallström och Otto Elmgart packade lätt och gav sig ut på en tur genom högfjäll och glaciärer. NSD har fått ta del av deras unika snörapport.

MIDNATTSSOL. Klockan är 01:00 och mörkare än så här blev det inte på toppen, på bilden syns Otto Elmgart.

MIDNATTSSOL. Klockan är 01:00 och mörkare än så här blev det inte på toppen, på bilden syns Otto Elmgart.

Foto: Kenny Wallström

Kiruna/Arjeplog2015-07-18 15:00

Fjällentusiasterna Kenny Wallström från Arjeplog och Otto Elmgart från Stockholm rörde sig omkring femtom mil på 54 timmar i kärv fjällterräng. I packningen hade de endast nödutrustning på runt nio kilo var.

– Grejen med det hela var ju att vi ville göra det non-stop. Så här i efterhand kan varken han eller jag förstå att vi tillryggalagt en sådan enorm distans som det egentligen är, säger Kenny Wallström.

Färden gick från Sulitjelma i Norge till Vuoggatjålme i Arjeplog, genom glaciärer och snötäckta toppar.

– Jag har sprungit jättemycket i fjällen, men jag har aldrig sett så mycket snö, nästan mer än vissa vintrar om jag överdriver lite. Det var otroligt mycket snö, säger Wallström.

Kenny Wallström och Otto Elmgart sprang på snö uppskattningsvis 70 procent av tiden, och endast transportsträckan till Vuoggatjålme var på led. Trots snömängderna berättar de att smältningen har kommit igång ordentligt och de fick vada över tio till tolv stora jokkar. Duon hade också planerat in flera toppturer på vägen men några var för riskabla att genomföra.

– Det var så stor rasrisk på dem. Genom att det legat mkt snö i fjällen och när det blir varmt börjar det släppa stenblock, så vissa ställen kunde vi inte besöka, säger Wallström.

För Kenny Wallström var turen en extra stor prestation och ett mål han haft sedan 2011, då han opererade höften och fick höra att han aldrig skulle springa igen. Nu hoppas han att andra inspireras och tänker att allt är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!