Gruvan utrymdes efter lastbilsbrand

LKAB:s gruva i Kiruna fick utrymmas efter att en brand brutit ut på 740-metersnivån. Strax efter 20-tiden var branden släckt.

Foto:

Kiruna. Ny version.2010-03-24 18:48

Räddningstjänst från Kiruna ryckte på onsdagseftermiddagen ut till LKAB:s Kirunagruva för att släcka en brand på 740-metersnivån. Men rökutvecklingen var mycket kraftig och räddningstjänsten kunde inte ta sig fram till platsen.

-När vi körde ner mot matsalen på 775-metersnivån och hade drygt 400 meter kvar till branden var det helt rökfyllt. Vi kunde inte ta oss fram utan var tvungna att köra runt via 1020-metersnivån och genom hela gruvan, säger Hans Stenmark, räddningsledare på räddningstjänsten i Kiruna.

Enligt uppgift från räddningstjänsten ska det vara en lastbil tillhörande en underentreprenör som fattat eld. Anställda i gruvan har också vittnat om flera kraftiga explosioner, något som ska ha berott på att lastbilsdäcken exploderat.

Många kvar i gruvan

Räddningstjänsten fick larmet kring 17.40-tiden och då fanns 320 personer nere i gruvan. Vid 20-tiden, strax innan branden släckts, var fortfarande 145 personer kvar.

Enligt Anders Lindberg, informatör på LKAB, fanns ingen risk för de som fortfarande vistades under jord.

-Gruvan är byggd så att den går att sektionera, så vi blåser ner friskluft till de platser där människor finns. Utrymningen skedde lugnt och kontrollerat eftersom branden inte kunde sprida sig till andra delar av gruvan.

Hans Stenmark på räddningstjänsten i Kiruna anser att LKAB hanterade branden bra.

-Efter att vi åkt ner stängdes nerfarten så att ingen annan skulle kunna ta sig ner i gruvan. De anställda som funnits längre ner i gruvan har också fått information om att de har kunnat ta sig ut bakvägen om de velat. Det är ingen personal som varit i fara, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om