Den slutsatsen drar LKAB efter bergutfallet på 1137-metersnivån.
– Det har fallit ut från väggen relativt nära sulan, alltså golvet i orten, och de största bergstycken har fallit under förstärkningen. Det tyder på att vår bergförstärkning har fungerat, säger LKAB:s informationsdirektör Anders Lindberg.
Raset var under fem kubik, vilket LKAB betecknar som litet.
– Men det är alltid allvarligt när berg faller på det här sättet. Vi har gjort en anmälan till arbetsmiljöverket och ska utreda det inträffade.
Raset har sannolikt föregåtts av ett skalv.
– Vi har registrerat en seismisk händelse klockan 07.16 på morgonen alldeles intill bergförstärkningen. Vi uppmätte 1,7 på vår lokala magnitudskala vilket är ett relativt stort skalv. Även det tyder på att våra bergförstärkningar fungerat, säger Lindberg.
Larmet kom 07.43, och såväl räddningstjänsten i Kiruna som LKAB:s räddningstjänst ryckte ut. En betongbil och en bergsbil, med totalt tre personer, befann sig i området vid tiden för raset. Dock inte i omedelbar närhet. Uppdragen utfördes av entreprenörerna Kauppis entreprenad och LTH traktor AB.
Relativt snabbt kom rapporter att ingen person skadats.
– Det är klart man blir lite skärrad när man först får uppgifterna. Men föraren klarade sig och det är alltid det viktigaste, säger Ulf Kauppi, Kauppis entreprenad.
Facket anser att händelsen är allvarlig men påtalar samtidigt att den är ett bevis för att säkerhetsarbetet fungerar.
– Jag förstår att det blir oro när det smäller. Men det är faktiskt så att vi lever med en seismiskt aktiv gruva och bevisligen inträffar sådant här. Då är det viktigt att se att det vi gör för att motverka effekterna faktiskt fungerar. Vi uppdaterar ständigt förstärkningsarbetet. Nu ser vi att de dynamiska förstärkningarna klarar att ta emot rejäla seismiska händelser och utfall, säger Christer Öbom, huvudskyddsombud under jord vid Gruvtolvan.
En annan av skyddsombuden, Anders Waistedt, betonar vikten av att LKAB stänger av områden i tid.
– Man måste lyssna på vad berget säger. Sedan är det förstås svårt att förutse allt. Min känsla är att de större skalven kommer oftare nu för tiden. Jag vet inte om det beror på att man går ner på djupet eller att gruvan ändrar form, säger Waistedt.
– Det går i perioder med de olika magnituderna, anser Christer Öbom.